Τις υψηλότερες φορολογικές εισφορές μεταξύ των 34 χωρών μελών του ΟΟΣΑ πληρώνει η… μέση ελληνική οικογένεια. Μελέτη του οργανισμού δείχνει ότι ο έχων οικογένεια στην Ελλάδα υφίσταται μεγαλύτερο φορολογικό βάρος από τους εργένηδες ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων. 

Ads

Για παράδειγμα στην περίπτωση ενός παντρεμένου μέσου εργαζόμενου με δυο παιδιά στην Ελλάδα οι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη – εργαζόμενου αγγίζουν το 43,4% της αμοιβής του την ώρα που στις χώρες του ΟΟΣΑ ο μέσος όρος είναι μόλις 26,9%. 

Ακόμα και στην περίπτωση που ληφθούν υπόψιν τα επιδόματα τα οποία χορηγούνται στις ελληνικές οικογένειες, η ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση για τους οικογενειάρχες είναι υψηλότερη κατά 3% σε σχέση με τους μη έχοντες οικογένεια. 

Στις χώρες του ΟΟΣΑ η αντίστοιχη σύγκριση φέρνει σε πλεονεκτικότερη θέση τις οικογένειες, με χαμηλότερο φορολογικό βάρος 9,1% σε σχέση με τους μη έχοντες οικογένεια. 

Ads

Την πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογική επιβάρυνση των οικογενειών με δύο παιδιά, ακολουθούν το Βέλγιο (40,6%) και η Γαλλία (40,5%) ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στη Νέα Ζηλανδία (3,8%), στη Χιλή (7%), την Ελβετία (9,8%) και την Ιρλανδία (9,9%).

Στην περίπτωση ενός μέσου εργαζόμενου χωρίς οικογένεια η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση στην κλίμακα κατάταξης ξεκινώντας από τον χειρότερο. Συγκεκριμένα τα φορολογικά βάρη και ασφαλιστικές εισφορές που καλείται να πληρώσει άγγιξαν πέρσι το 40,4%. Σε χειρότερη θέση το Βέλγιο (55,6%), η  Αυστρία (49,4%), η Γερμανία (49,3%) και η Ουγγαρία (49%). 

Η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας καταγράφεται στη Χιλή (7%), τη Νέα Ζηλανδία (17,2%) το Μεξικό (19,5%) και το Ισραήλ (20,5%).