Το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ, μαζί με 16 ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, μεταξύ αυτών και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, παρενοχλήθηκε δύο φορές κατά την μετάβαση του από τη Ρόδο στη Ρω και στη Στρογγύλη.

Ειδικότερα, κατά την απογείωση του Σινούκ, στο οποίο επέβαιναν ο αρχηγός ΓΕΣ, δύο τουρκικά F-16 απογειώθηκαν από τη βάση του Ντάλαμαν για να πλησιάσουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το onalert, τα τουρκικά ραντάρ μέσω ασυρμάτου κάλεσαν το ελληνικό ελικόπτερο να αλλάξει πορεία, γιατί, όπως ανέφεραν παραβίαζε το τουρκικό FIR.

Οι Τούρκοι κλιμάκωσαν τις προκλήσεις τους και κατά την πτήση της επιστροφής του Α/ΓΕΣ από τη Ρω προς τη Ρόδο. Έτσι απογείωσαν ταύτοχρονα ένα ζευγάρι μαχητικών από τη βάση του Ντάλαμαν, τα οποία προσέγγισαν το ελληνικό ελικόπτερο.

Δύο ελληνικά F16 που επιτηρούσαν το ελικόπτερο αμέσως επενέβησαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη.

Το ΓΕΑ για το περιστατικό

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε σχετικά με το συμβάν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, αναφέρει:

«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 και ώρα 17:29 πραγματοποιήθηκε  είσοδος δύο (2) αεροσκαφών F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας στο FIR Αθηνών, τα οποία απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Dalaman, με πρόθεση παρενόχλησης ελικοπτέρου CH-47 του Ελληνικού Στρατού, το οποίο πετούσε από τη νήσο Ρω προς τη νήσο Ρόδο σε πολύ χαμηλό ύψος και στο οποίο επέβαινε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Από το σημείο εισόδου και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο FIR Αθηνών και μέχρι την έξοδό τους από αυτό, τα εν λόγω αεροσκάφη ήταν συνεχώς κάτω από τη συνοδεία ελληνικών αεροσκαφών F-16, τα οποία απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας.

Λόγω της παρουσίας των ελληνικών αεροσκαφών, δεν υπήρξε αναφορά παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Ελληνικού Στρατού».