Δεν πρόκειται να δεχτεί «τετελεσμένα» στο Αιγαίο ανακοίνωσε το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας, σε μια ακόμη πρόκληση, στο φόντο του επερχόμενου δημοψηφίσματος με το οποίο ο Ερντογάν επιδιώκει να συγκεντρώσει υπερεξουσίες.

Ads

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε αργά το βράδυ της Τετάρτης, υποστήριξε την αποχώρηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τις συζητήσεις με τον ΟΗΕ και τη Λευκωσία, κλιμακώνοντας την ένταση και στο Κυπριακό.

«Ενημερώθηκε το συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. […] Έγινε περιεκτική αξιολόγηση των διαφορών στο Αιγαίο και των νόμιμων και ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στο Αιγαίο σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή την τελευταία περίοδο» αναφέρει η ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Αναφέρει επίσης ότι η Άγκυρα προτιμά την «επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψει την δημιουργία τετελεσμένων».

Ads

Όπως μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το ΚΥΠΕ, στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι «οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στη Γενεύη με στόχο να υπάρξει λύση του Κυπριακού διακόπηκαν με τη δίκαιη αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς για “εορτασμό της ένωσης”».

«Δηλώνοντας ότι η δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την ενσωμάτωση της αντίληψης του ίσου συνεταιρισμού, υπογραμμίστηκε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να επιδείξει πλέον μια καθαρή και εποικοδομητική στάση εγκαταλείποντας συμπεριφορές όπως είναι η καθυστέρηση και το χάσιμο χρόνου» συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.