Το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην Αίγλη του Ζαππείου, στην παρουσίαση της καμπάνιας για τον ελληνικό τουρισμό για το 2020 – δηλαδή, το «πακέτο» της διεθνούς προβολής της χώρας προκειμένου να διασωθεί ό,τι, κι εάν, μπορεί να διασωθεί από την φετινή τουριστική σεζόν μετά την πανδημία.

Ads

Ο πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ενώ το περιεχόμενο και την στρατηγική στην οποία βασίστηκε η καμπάνια θα παρουσιάσει ο Στηβ Βρανάκης που φέρει τον – μάλλον ασυνήθη για κυβερνητικό στέλεχος – τίτλο του chief creative officer (επικεφαλής δημιουργικού) της προεδρίας της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον επονομαζόμενο «Mr Google» του πρωθυπουργικού επιτελείου, λόγω της προηγούμενης θητείας του στην Google.

Σε όλη αυτή την american style κυβερνητική τελετή, ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα έχει… κομβικό ρόλο: Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση «θα προλογίσει» την παρουσίαση της καμπάνιας. Στην ορολογία του Μαξίμου «θα είναι κάτι σαν…  project assistant» όπως λέει σκωπτικά βουλευτής της ΝΔ – κάτι σαν «βοηθός προγράμματος». Το σχόλιο δεν απέχει και πολύ από το πραγματικό κλίμα που επικρατεί εντός κυβέρνησης για τον Χάρη Θεοχάρη, μετά τις αλλεπάλληλες γκάφες του υπουργού σε μία συγκυρία στην οποία η στοιχειώδης έστω λειτουργία της τουριστικής αγοράς αναδεικνύεται σε ζήτημα ζωής και θανάτου για την οικονομία.

Ξεκινώντας από την διαρροή σε κομματική εκδήλωση του σχεδίου για την επαναλειτουργία του τουρισμού και φθάνοντας στον διαχωρισμό των νησιών σε ζώνες… επικινδυνότητας, ο Χάρης Θεοχάρης έβαλε ισχυρή υποψηφιότητα για την έξοδό του από την κυβέρνηση πριν ακόμη αρθεί το lockdown.

Ads

Εως τότε, άλλωστε, είχε ήδη χρεωθεί βαριές δυσλειτουργίες στο υπουργείο του, ενώ ανύπαρκτη ήταν και η επικοινωνία του με τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα τον οποίο φέρεται να έχει αφήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο χωρίς καμία αρμοδιότητα. Ο Μάνος Κόνσολας μάλιστα, ο οποίος είναι και βουλευτής Δωδεκαννήσου, ήταν κι εκείνος που άδειασε δημόσια τον πολιτικό του προϊστάμενο δηλώνοντας από τηλεοράσεως πως όσοι κατέταξαν τα νησιά βασει επικινδυνότητας «είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και ανεπαρκείς».

Τότε χρειάστηκε παρέμβαση του Μαξίμου για να συγκρατηθεί η κατάσταση στο υπουργείο Τουρισμού και η οργή των δημάρχων των νησιών. Ο Χάρης Θεοχάρης – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι προσωπική επιλογή και «μετεγγραφή» του Κυριάκου Μητσοτάκη – αποδεικνύεται ασυγκράτητος ως προς το εύρος των επιδόσεών του σε γκάφες. Το τελευταίο, και πιο ισχυρό του, χτύπημα ήρθε με την δημοσιοποίηση από τον υπουργό της περίφημης white list (λευκής λίστας) με τις χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες χωρίς τεστ κορονοϊού και χωρίς καραντίνα μετά τις 15 Ιουνίου.

Ο τίτλος της λίστας παραπέμπει προφανώς στην ύπαρξη και blacl list (μαύρης λίστας) και, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις από χώρες που έμειναν εκτός καθώς εμφανίζονται ως χώρες υψηλής επικινδυνότητας, με πρώτη την Ιταλία. Από το περιβάλλον του Χάρη Θεοχάρη διαρρέεται πως η κατάρτιση της λίστας έγινε σε συνεννόηση και κατόπιν υποδείξεων του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Το πρόβλημα όμως για τον υπουργό είναι πως δεν σκέφτηκε να κάνει την παραμικρή συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αυτή την περίοδο «παίζει τα ρέστα» του για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Τούτου δοθέντος η υπόθεση κατέληξε σε διπλωματικό μύλο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Νίκος Δένδιας αναγκάστηκε να επικοινωνήσει προσωπικά, και όχι μόνον μία φορά, με τον ιταλό ομόλογό του επιχειρώντας να κατευνάσει την κατάσταση εν όψει και της επίσκεψης του Λουίτζι Ντι Μάιο την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ενώ η επιχείρηση διεθνούς… κατευνασμού από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών χρειάστηκε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες που δεν περιλαμβάνονταν στην περίφημη white list Θεοχάρη.

Χθες το βράδυ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όταν ρωτήθηκε σχετικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη επιχείρησε να καλύψει τον υπουργό Τουρισμού κάνοντας λόγο για «στοχοποίηση του κ. Θεοχάρη από τον ΣΥΡΙΖΑ», οι πληροφορίες όμως αναφέρουν πως το κλιμα στο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα βαρύ και πως η έξοδος του Χάρη Θεοχάρη από την κυβέρνηση είναι απλώς θέμα χρόνου. Το ανοιχτό ερώτημα είναι πόσοι ακόμη από τους «αρίστους» που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάψουν κρίσιμο κεφάλαιο για την χώρα πριν καούν οι ίδιοι πολιτικά.