Επί μακεδονικού εδάφους και… υπό τη σκέπη του Αγίου Δημητρίου μεταφέρεται σήμερα το σήριαλ του γαλάζιου πολέμου, με τρεις εκ των 4 διεκδικητών της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας να δίνουν το παρών στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης.

Ads

Η άνοδος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Αδωνι Γεωργιάδη και Απόστολου Τζιτζικώστα στον βορρά συντελείται εν μέσω του εκρηκτικού κλίματος που διαμορφώθηκε (για μια ακόμη φορά) μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη και με νέο κεφάλαιο των εμφύλιων εχθροπραξιών τη γενική επίθεση Τζιτζικώστα σχεδόν κατά πάντων.

Ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να ανοίξει ταυτόχρονα σκληρά μέτωπα όχι μόνον με τον αντίπαλό του και νυν πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και με τη Ντόρα Μπακογιάννη και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στα στρατόπεδα των έτερων υποψηφίων η «φουλ επίθεση» του Απόστολου Τζιτζικώστα αποδίδεται στις δημοσκοπήσεις και στο ευρύ προβάδισμα που εμφανίζεται να έχει απέναντί του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκη – κύκλοι του περιφερειάρχη, ωστόσο, απαντούν ότι αφ΄ενός οι δημοσκοπήσεις είναι «αμφισβητήσιμες γιατί το εκλογικό σώμα παραμένει άγνωστο» και αφ΄ετέρου σημειώνουν ότι «ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει προβάδισμα στους απογοητευμένους παλιούς ψηφοφόρους της ΝΔ».

Ads

Ανεξαρτήτως αφετηρίας πάντως, οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει οργή τόσο στη Συγγρού, όσο και στα επιτελεία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να ζητήσει ευθέως από βουλευτές του περιβάλλοντός του που έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα να αποσύρουν τη στήριξή τους προς τον περιφερειάρχη. Ανάμεσα στους βουλευτές επιρροής Σαμαρά που έχουν ταχθεί υπέρ του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Κώστας Σκρέκας, ο Σίμος Κεδίκογλου κ.ά.

Από την πλευρά τους, συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη αντέδρασαν έντονα στη δήλωση Τζιτζικώστα ότι η υποψηφιότητά της για αντιπρόεδρος του ΕΛΚ ήταν προϊόν «συμφωνίας πίσω από κλειστές πόρτες». «Η διγλωσσία και η υποκρισία δεν έχουν καμία σχέση με το νέο. Είναι πιο παλιό και από το παλιό», τόνιζαν προσθέτοντας: «Δεν φέρνουμε το νέο αν προσπαθούμε να διαγράψουμε την ιστορία της ΝΔ».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιλέγει άλλη τακτική και δεν απαντά στις βολές του αντιπάλου του, το κλίμα όμως στη Συγγρού είναι πλέον τουλάχιστον ψυχροπολεμικό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, κατά τις πληροφορίες, οι συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου δεν ανταλλάσσουν ούτε… καλημέρα μεταξύ τους.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χρεώνει στον Ανδρέα Παπαμιμίκο αντιθεσμική – λόγω της θέσης του ως γραμματέα – στήριξη στον Απόστολο Τζιτζικώστα, όλο αυτό το κλίμα ωστόσο ωθεί πολλά στελέχη της ΝΔ να θέτουν το ερώτημα πώς και ποιοί θα μπορούν να συμβιώσουν εντός του κόμματος την επόμενη ημέρα της προεδρικής εκλογής.

Οι φόβοι ακόμη και για ενδεχόμενη διάσπαση επανέρχονται στο προσκήνιο, ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας το πρωί στον Real FM  προειδοποίησε με αυστηρό ύφος όλους τους υποψηφίους «να προσέξουν πολύ» και στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας υπενθυμίζουν ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα διστάσει να παρέμβει εάν χρειαστεί υπέρ της ενότητας του κόμματος. Έως τότε, το γαλάζιο ανάγνωσμα υπόσχεται απλώς νέες περιπέτειες….