Δίκαιη χαρακτήρισε την οργή των συνταξιούχων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μόλις μια ημέρα μετά την χρήση χημικών εναντίον τους από άντρες των ΜΑΤ. Ο υπουργός τόνισε ότι δεν έπρεπε να γίνει ρίψη δακρυγόνων η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο γίνεται σε «ακραίες περιπτώσεις». 

Ads

Μιλώντας στον real fm 97.8, ο Νίκος Τόσκας σημείωσε ότι θεωρεί ότι είναι δίκαιη η οργή των συνταξιούχων. «Ζήτησαν να δουν τον πρωθυπουργό, τους επετράπη να δουν κάποιο υπουργό, γιατί έλειπε εκείνη την ώρα ο πρωθυπουργός, δεν ήθελαν κι έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια». 

«Σε ό,τι αφορά το δίκιο, και εγώ συνταξιούχος είμαι, μη νομίζετε ότι δεν συμμεριζόμαστε τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, είμαστε στον έκτο χρόνο κρίσης και μνημονίων. Καταλαβαίνετε, η οργή αυτών των ανθρώπων είναι δίκαιη εν πολλοίς, περισσεύει σε πολλές περιπτώσεις και υπερβαίνονται τα όρια από οποιαδήποτε πλευρά», υποστήριξε. 

Ερωτηθείς σχετικά με δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη, ότι όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, υποβάλλει και την παραίτησή του, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: 

Ads

«Θα ήθελα να ρωτήσω τους υπουργούς των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πόσα δακρυγόνα έπεφταν την εποχή τη δική τους, γιατί έχω μαζί μου τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία μιλάνε για γύρω στα 400 φέτος και γύρω στις 4.000 την εποχή τη δική τους».

Σύμφωνα με τον Νίκο Τόσκα, «ούτε ένα δακρυγόνο δεν είναι καλό, γι’ αυτό και πήραμε την απόφαση να μη γίνει άλλη φορά χρήση δακρυγόνων απέναντι σε εργαζόμενους ή συνταξιούχους, με ό,τι κινδύνους αυτό περικλείει». «Και από το χθεσινό λάθος βγήκαν διδάγματα και πήραμε αποφάσεις. Θα το τηρήσουμε. Από αυτήν τη στιγμή ισχύει αυτό που είπαμε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες μετά τη ρίψη χημικών στους συνταξιούχους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στο Νίκο Τόσκα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το περιστατικό και ζήτησε την απαγόρευση των χημικών σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων. Λίγο αργότερα ο Νίκος Τόσκας με ανακοίνωσή του ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και γνωστοποίησε την απαγόρευση των χημικών γι’ αυτές τις περιπτώσεις. 

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής η προκαταρκτική εξέταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός που φέρεται ότι ήταν αυτός που τους ψέκασε εντοπίστηκε κι έχει κληθεί για εξηγήσεις από την ΕΛ.ΑΣ.