«Η παραπληροφόρηση κάνει κακό στους πρόσφυγες, τους βάζει σε κινδύνους ειδικά στην περιοχή της Ειδομένης», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τους ενημερώσει με τα σωστά δεδομένα.

Ads

Όπως επεσήμανε ο κ. Τόσκας από τη Λέσβο, την οποία και επισκέφθηκε σήμερα, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «θα πρέπει να μείνουν οι ΜΚΟ οι οποίες είναι χρήσιμες και για τους πρόσφυγες και υποστηρίζουν καλύτερα τη χώρα και τις διεθνείς συμφωνίες».

«Εδώ στη Μόρια ήδη έχουν αρχίσει και δημιουργούνται υποδομές για εξέταση των αιτήσεων των προσφύγων που ζητούν άσυλο. Ήρθαμε για να δούμε τι απαιτήσεις χρειάζονται, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα αυτήν την κατάσταση. Να είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα, να μην ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να υπάρχει γενικότερα μια οργανωμένη διαχείριση του ζητήματος», σχολίασε επίσης.

Νωρίτερα, το ενδεχόμενο να κρύβονται σκοπιμότητες πίσω από την παραπλάνηση των προσφύγων περί ανοίγματος των συνόρων, άφησε ανοιχτό ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Ads

Ο Γιώργος Κυρίτσης στηλίτευσε το γεγονός υπογραμμίζοντας πως «είτε με καλό είτε με κακό σκοπό δημιουργούνται προσδοκίες σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο». Μιλώντας στην ΕΡΤ απηύθυνε έκκληση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να είναι πολύ προσεκτικοί, όταν ενημερώνουν τον κόσμο.

Νέο περιστατικό παραπληροφόρησης

Το πρωί της Δευτέρας σύγχυση προκλήθηκε στον καταυλισμό της Ειδομένης από την ανάρτηση σε πίνακα ενός χαρτιού με το λογότυπο του «Newsthatmoves» (ειδησεογραφικό πρότζεκτ για την ενημέρωση των προσφύγων που κινούνται στη βαλκανική οδό), που αναφερόταν στο ενδεχόμενο να καταστεί η Αλβανία μέρος της διαδρομής των προσφύγων προς τη βόρεια Ευρώπη, εξαιτίας των κλειστών συνόρων με την ΠΓΔΜ.

Το χαρτί αυτό που αναρτήθηκε σε πίνακα, όπως και προηγούμενες ανακοινώσεις του «Newsthatmoves» για την ενημέρωση των προσφύγων και στη συνέχεια απομακρύνθηκε, με προσφυγες να το ανάζητούν εναγωνίως προκειμένου να «ενημερωθούν» για το νέο σημείο εξόδου.