Την πολιτική ευθύνη για τη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων, σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, ανέλαβε ο υπουργός Προστασάις του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ads

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού. Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Από το πρωί συνταξιουχικές οργανώσεις αντιδρώντας στον νόμο Κατρούγκαλου 4387, που, όπως υποστηρίζουν, είναι ο θάνατος των επικουρικών τους συντάξεων, πραγματοποίησαν αρχικά συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και αργότερα πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Όταν οι συνταξιούχοι έφτασαν στη Βασιλίσσης Σοφίας, έπιασαν και κουνούσαν μια κλούβα της αστυνομίας, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας να περάσει αντιπροσωπεία τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν τότε κάνοντας χρήση χημικών.

Ads

Η χρήση χημικών από άντρες των ΜΑΤ εναντίον των συνταξιούχων προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το περιστατικό, ζητώντας του την απαγόρευση της χρήσης δακρυγόνων εναντίον εργαζομένων και συνταξιούχων.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η ρίψη χημικών στους συνταξιούχους προκάλεσε τις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης. 

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε λόγο για «ντροπή», το ΚΚΕ υποστήριξε ότι η κυβέρνησης έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο διατάσσοντας την επίθεση με ΜΑΤ και δακρυγόνα εναντίον των συνταξιούχων, ενώ η Ένωση Κεντρώων εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη της για την κακομεταχείριση των αθώων συνταξιούχων από τα ΜΑΤ. 

«Αναλγησία, ανευθυνότητα και μικρότητα» καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα η ΝΔ κατηγορώντας τον πως προσπαθεί να επιρρίψει στους υπουργούς του την ευθύνη. Το Ποτάμι από την πλευρά του, πέρα από τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορεί και τον Γιώργο Κατρούγκαλο. «Τσίπρας και Κατρούγκαλος ψεκάζουν τους συνταξιούχους με χημικά. Ο κ. Τόσκας προσπαθεί να τους καλύψει. Η ευθύνη του λαϊκισμού και των κάλπικων υποσχέσεων ανήκει σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι αυτή δεν παραγράφεται»