Καθώς όλα τα επιχειρήματα για την απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου έχουν ήδη αποδομηθεί, και εν μέσω διεθνούς κατακραυγής, η κυβέρνηση επιστρατεύει τώρα ένα νέο επιχείρημα: ότι «οι αρχαιότητες κινδυνεύουν αν παραμείνουν στη θέση τους» από τους κραδασμούς και από… σεισμό! Δηλαδή, πρέπει να απομακρυνθούν για να σωθούν…

Ads

Το αίτημα αναπομπής στο ΚΑΣ από την Αττικό Μετρό συνοδεύεται από μια ολιγοσέλιδη «τεχνική έκθεση» του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Παναγιώτη Καρύδη που υποστηρίζει ακριβώς αυτό. Η έκθεση που δημοσίευσε το Documento, σκιαγραφεί την υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης, ανέλαβε ο καθηγητής με ανάθεση από την Αττικό Μετρό, η οποία έχει πολιτικό προϊστάμενο τον υπουργό υποδομών Κ. Καραμανλή.

Αφού είδε λοιπόν η κυβέρνηση πως παγιδεύτηκε στη σύγκριση των δύο λύσεων, αφού η σύγκριση αυτή τους φέρνει αντιμέτωπους με τον αρχαιολογικό νόμο, αφού αποδεικνύει πως υπάρχει τεχνική λύση άρα δεν είναι αναγκαία η απόσπαση των αρχαιοτήτων, το έριξαν στην κινδυνολογία. Ο καθηγητής επικαλείται τον σεισμολόγο Χρ. Παπαϊωάννου, ο οποίος ισχυρίζεται πως τα επόμενα χρόνια, πιθανότατα ένας καταστροφικός σεισμός θα καταστρέψει τα αρχαία αν μείνουν μέσα. «Το θέμα είναι ότι αν ισχύσουν οι προβλέψεις του, θα καταστραφεί ολόκληρη η πόλη» σχολιάζουν γελώντας οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι δεν πιστεύουν πλέον στα αυτιά τους. 

Η έκθεση

 

image

Ads

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image