Τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών. Συγκεκριμένα ζητά από την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα, επίσημα και δεσμευτικά διά στόματος του πρωθυπουργού, στο αίτημα που φέρεται να εκφράζει μέσω email η τρόικα για το κλείσιμο των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ. Επιπλέον, κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακό σόου με στόχο να παρουσιάσει ως διαπραγματευτική νίκη τη συρρίκνωση και το ξεπούλημα των αμυντικών βιομηχανιών. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Το σωματείο των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ βρίσκεται από το πρωί σε γενική συνέλευση. Την ίδια ώρα στελέχη της κυβέρνησης επικοινωνούν με κάθε τρόπο την «δύσκολη διαπραγμάτευση» με την τρόικα και την «απάντηση» που ετοιμάζουν.

Ads

 
«Η κυβέρνηση είναι ικανή σε ένα νέο επικοινωνιακό σόου από αυτά που μας έχουν συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, να παρουσιάσει ως σπουδαία διαπραγματευτική νίκη της τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και τη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας με τη μορφή ξεπουλήματος και συρρίκνωσης», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει άμεσα, επίσημα και δεσμευτικά και διά στόματος του πρωθυπουργού στο αίτημα της τρόικας για το κλείσιμο των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρος Δρίτσας. Επιπλέον σε άλλη συνέντευξή του επισημαίνει ότι «πιθανότητα υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές που είναι σε συνεννόηση με την τρόικα».
 
Ο Θόδωρος Δρίτσας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν υπερασπίζεται την ελληνική αμυντική βιομηχανία, δεν υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, ούτε τη στοιχειώδη παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας». «Από χθες, συγκροτήθηκαν τρεις επιτροπές τεχνοκρατών μετά το e-mail που έστειλε η τρόικα, για να μελετήσουν την εναλλακτική πρόταση, που να συνταιριάζει τις απαιτήσεις της τρόικας σε μια ισορροπία που θα μπορεί ενδεχομένως να γίνει ανεκτή. Από αυτή την άποψη μην κοροϊδεύουν κανέναν» επισήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Σχολιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για την αμυντική βιομηχανία, ο κ. Δρίτσας σημείωσε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ως θετική εξέλιξη την περίφημη εκκαθάριση εν λειτουργία. Είναι εξίσου οδυνηρή η κυβερνητική πρόταση για την εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, που άλλωστε είχε ληφθεί μέσα στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας».
 
Εκτίμησε επιπλέον ότι «για τις ανάγκες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αυτές οι μονάδες μπορεί να λειτουργήσουν, είναι βιώσιμες, τα χρέη τους είναι διαχειρίσιμα και χωρίς επιβάρυνση του ελληνικού λαού, όπως ψευδώς και προπαγανδιστικά διαδίδεται. Από εκεί και πέρα μπορεί να οργανωθεί η εξυγίανσή τους – γιατί πράγματι έχουν γίνει σημεία και τέρατα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και από τις διοικήσεις ημετέρων που διόριζαν».
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας, «μιλάει για ενιαίο φορέα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στηριγμένο στις πραγματικές ανάγκες της άμυνας και με διατήρηση και εξυγίανση των παραγωγικών δυνατοτήτων».

«Αποτελεί μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα, το γεγονός της χθεσινής αποκάλυψης από τον εκπρόσωπο τύπου της Κομισιόν ότι δεν έχει προταθεί οριστικό κλείσιμο των τριών αμυντικών βιομηχανιών με άμεση απόλυση των εργαζομένων χωρίς αποζημίωση. Αντίθετα με όσα η κυβέρνηση διαρρέει, η θέση της Κομισιόν, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπός της, συνίσταται στην «αναδιάρθρωσή τους, μέσω συρρίκνωσης, εν όψει της ιδιωτικοποίησης ή εκκαθάρισης τους» αναφέρει σχετικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Ν. Κοντονής.
 
«Η ανωτέρω θέση της Κομισιόν μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Παρόλα αυτά αποδεικνύεται ότι για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα – μετά τη διοχέτευση εκ μέρους της κυβέρνησης πλαστού εγγράφου, του οποίου εφέρετο ως συντάκτης του ο Πρόεδρος του ΣτΕ σχετικά με την απόφαση που είχε εκδώσει για την ΕΡΤ – η κυβέρνηση διαρρέει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το μέλλον αυτών των εταιρειών, προκειμένου να εμφανιστεί ως δήθεν διαπραγματευόμενη απέναντι στην Τρόικα. Τελικά, αποδεικνύεται ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν εν κρυπτώ συμφωνήσει στην συρρίκνωση των αμυντικών βιομηχανιών της Ελλάδας και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας ενώ τα δήθεν περί του αντιθέτου συνιστούν εμπαιγμό προς τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε. 

Ads

«Τιτάνια προσπάθεια» στη διαπραγμάτευση επικοινωνεί η κυβέρνηση
 
Σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, υποστήριξε σήμερα η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή και δεχόμενη τα πυρά της αντιπολίτευσης που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν αντιδρά.
 
«Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση υπεράσπισης εταιρίας αναδιάρθρωση εν λειτουργία. Αυτό  σας πειράζει;», απάντησε η Φ. Γεννηματά σημειώνοντας ότι «η συγκυρία απαιτεί συνεννόηση και όχι κλίμα έντασης και εμφυλιοπολεμικό».
 
Η Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να στηριχθεί η αμυντική βιομηχανία» και χαρακτήρισε «δύσκολο» το εγχείρημα αυτό, καθώς πρέπει να στηριχθεί χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων.
 
Υπογράμμισε ότι τα ΕΑΣ έχουν «δυσθεώρητα χρέη» και ότι γίνεται «τιτάνια προσπάθεια», καθώς θα γίνει έλεγχος και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Ετοιμάζουμε την απάντησή μας και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.
 
Στο μεταξύ, ο Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση κάνει μια « πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση» με την τρόικα για το θέμα των αμυντικών συστημάτων». «Θα πρέπει να τους αποδείξουμε», συνέχισε, «ότι η εκκαθάριση σε λειτουργία αφήνει στο δημόσιο μεγαλύτερη περιουσία από ό,τι θα έκανε η πτώχευση». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ είναι «μη βιώσιμες», προσθέτοντας ότι στο φορολογούμενο γύρω στα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο.

«Εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει η χώρα να έχει μία αμυντική βιομηχανία, εθνική, κρατική, η οποία να εξασφαλίζει βασικά πράγματα για τον ελληνικό στρατό, όπως υπάρχουν και σε άλλες χώρες» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μιχελάκης. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Ας δούμε πώς θα καταλήξει η συζήτηση και να δούμε πώς θα πάει το θέμα».
 
Κουβέλης: Δεν υπήρξε συμφωνία για απολύσεις
 

Η συμφωνία με τους εταίρους δεν ήταν οι απολύσεις αλλά η κινητικότητα στο Δημόσιο τομέα, δήλωσε, στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης σχολιάζοντας τη φερόμενη απαίτηση της τρόικας για κλείσιμο των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Εκτίμησε δε, ότι επιδίωξη αυτών των απαιτήσεων είναι η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και η ιδεολογικο-πολιτικού χαρακτήρα επιβολή.