Στην Τοπική Αυτοδικοιήκηση φαίνεται να μεταθέτει τις ευθύνες η κυβέρνηση, για τις μεγάλες καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Μπάλλος». Με δηλώσεις του, μάλιστα, σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής να δώσει εξηγήσεις.

Ads

Δεδομένου ότι ο «Μπάλλος» «ξήλωσε» στο πέρασμά του και την παραμικρή ένδειξη αποτελεσματικής προετοιμασίας για την κακοκαιρία, επικρατεί εκνευρισμός στους κυβερνητικούς επιτελείς καθώς θα πρέπει να μεριμνήσουν τόσο για τους πυρόπληκτους του καλοκαιριού όσο και για τους πλημμυροπαθείς.

Έτσι, η κυβέρνηση έβαλε από χθες Παρασκευή 15/10 στο κάδρο των ευθυνών την Αυτοδιοίκηση, καθώς με δηλώσεις του υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα, στόχευσε στον γαλάζιο περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη.

«Είναι απογοητευτική η εικόνα στην Αττική σε ορισμένα σημεία και ότι για την κατάσταση στο Φάληρο, τα προβλήματα οφείλονται στα έργα. Τα φράγματα που είχαν φτιάξει οι ανάδοχοι έσπασαν και προκάλεσαν τα προβλήματα και αυτά και είναι κάτι που πρέπει να το δουν η Περιφέρεια και ο ανάδοχος. Η κατάσταση στον Κηφισό, το Μαρκόπουλο και αλλού είναι απογοητευτική», είπε ο κ. Πέτσας. «Φαντάζομαι η Περιφέρεια σε αυτά που της αναλογούν θα δώσει εξηγήσεις» δήλωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (Alpha 989).

Ads

Πάντως, από την πλευρά της η Περιφέρεια φαίνεται και εκείνη να νίπτει τα χείρας της. Με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής εργάζεται συστηματικά, εκτελώντας ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων έχοντας θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών της Αττικής».

Ο Μπακογιάννης κατηγορεί την ΕΥΔΑΠ

Την ίδια στιγμή, και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στην ΕΥΔΑΠ καθώς ακόμα δεν έχει γίνει άντληση υδάτων στον Κολωνό. 

Υπενθυμίζεται ότι από το μεσημέρι της Πέμπτης η οδός Αντιγόνης στον Κολωνό, παρακείμενος πεζόδρομος και τα γειτονικά κτίρια έχουν μετατραπεί σε μία μικρή «λιμνοθάλασσα», ενώ ακόμη και μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής τα νερά παρέμεναν στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσε ο δήμαρχος Αθηναίων στα μέσα ενημέρωσης η κακοκαιρία «Μπάλλος» ανέδειξε «τη διαχρονική έλλειψη μιας ουσιώδους υποδομής από την περιοχή, η οποία δεν είναι συνδεδεμένη με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων της ΕΥΔΑΠ». Παράλληλα, οι ‘ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει μελέτη του 1998 που δεν υλοποιήθηκε ποτέ «λόγω της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων αλλά και την εμπλοκή πολλών και διαφορετικών φορέων όπως η ΕΥΔΑΠ, η Περιφέρεια αλλά και ο Δήμος».

Καταλήγοντας, αξιωματούχοι του Δήμου ανέφεραν ότι η έναρξη των εργασιών του εν λόγω έργου είναι προγραμματισμένη για φέτος.

Ο Πατούλης κατηγορεί τον οδηγό του λεωφορείου

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, χθες, είχε πει ότι ευθύνεται η μη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, ωστόσο, σήμερα, επανήλθε λέγοντας, εμμέσως πλην σαφώς ότι φταίει ο οδηγός του λεωφορείου.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης έφτασε στο σημείο να αποδώσει ευθύνες προς τον οδηγό επισημαίνοντας ότι ένας επαγγελματίας θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί το πρόβλημα. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Πατούλης έκανε ένα βήμα πίσω λέγοντας ότι «δεν αποποιούμαι (σσ. τις ευθύνες) ότι το έργο τελειώνει σε δύο μήνες. Θα πάει ένας οδηγός να περάσει μέσα από το νερό που έχει υπερχειλίσει; Επειδή είναι επαγγελματίες οδηγοί και έχουν και κόσμο, δεν μπορεί να μην αντιληφθεί. Κι εγώ χειρουργός είμαι, αν συμβεί κάτι στο χειρουργείο δεν θα πάρω την ευθύνη;».

Διαβάστε επίσης: 

Μπακογιάννης: «Η αλληλο-επίρριξη ευθυνών μας φτηναίνει όλους»

«Να συμφωνήσουμε στα βασικά. Από όλους και όλες όσοι υπηρετούμε σε θέσεις ευθύνης η κοινωνία περιμένει ψυχραιμία, σοβαρότητα και συνεργασία» σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων, με ανάρτησή του στο facebook και συνεχίζει: «Αυτό το παιχνίδι που παίζεται από την επόμενη του «Μπάλου» με διάφορες δηλώσεις αλληλο-επίρριψης ευθυνών, είτε σε κεντρικό είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, μας φτηναίνει όλους και απωθεί τους πολίτες. Και καθόσον αφορά εμένα, τουλάχιστον, συνειδητά αρνούμαι να το παίξω».

Συγκεκριμένα για τα προβλήματα από την κακοκαιρία στον Κολωνό, ο Κώστας Μπακογιάννης παραδέχεται ότι εκεί εντοπίστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα και επιρρίπτει τις ευθύνες στην ΕΥΔΑΠ.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κακοκαιρία προκλήθηκε στον Κολωνό, όχι επειδή δεν καθαρίσαμε τα φρεάτια, το κάναμε άλλωστε σε όλη την πόλη ακόμα και αν τυπικά αρκετά δεν ήταν στην ευθύνη μας, αλλά επειδή δεν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων της ΕΥΔΑΠ» είπε μεταξύ άλλων.