Στις 16-18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου που συνεδρίασε για πρώτη φορά το απόγευμα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. 

Ads

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ημίωρη καθυστέρηση, και παρόντες εκτός από την Φώφη Γεννηματά που προήδρευσε, ήταν οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του Πολιτικού Συμβουλίου «η έξοδος από την κρίση δεν εξασφαλίζεται μόνο με μια κυβερνητική αλλαγή, απαιτείται και αλλαγή πολιτικής. Πολιτικής ριζικά διαφορετικής από την εμμονή στις γνωστές συντηρητικές συνταγές που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία», καθώς «το αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για «καθαρή έξοδο» δεν αποτελεί παρά την νέα προσπάθεια εξαπάτησης του λαού μας. Γιατί έχουν αλυσοδέσει την χώρα σε διαρκές μνημόνιο, σε μια σκληρή επιτροπεία για πολλά χρόνια. Γιατί εφαρμόζουν πολιτικές που υπονομεύουν την ανάπτυξη, εξοντώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φτωχοποιούν τη μεσαία τάξη, υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή, αποδυναμώνουν τους θεσμούς και διχάζουν τον ελληνικό λαό».

Επίσης, το Πολιτικό Συμβούλιο εκτιμά ότι απαιτείται «αλλαγή πολιτικής με μια εθνική γραμμή για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, την παραγωγή νέου πλούτου στη χώρα και τη δίκαιη διανομή του για την στήριξη της μεσαίας τάξης και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Με μια αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα προχωρήσει τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και θα εξασφαλίσει από τους εταίρους μας αλλαγές στους δυσμενείς όρους της συμφωνίας, ώστε να ενισχυθούν οι πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Η στήριξη και εφαρμογή της εθνικής γραμμής, απαιτεί με ειλικρίνεια την εθνική συνεννόηση».

Ads

Σχετικά με το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, εκφράζεται η δέσμευση ότι «θα είναι το συνέδριο αναγέννησης της παράταξης με δημοκρατική διαδικασία, ενότητα και αποτελεσματικότητα. Ένα συνέδριο ανοικτό, δημοκρατικό, συμμετοχικό».

Επίσης επισημαίνεται ότι το συνέδριο θα διατυπώσει την ιδεολογική διακήρυξη του νέου φορέα, την προγραμματική πρόταση σε όλους τους τομείς, θα διαμορφώσει τους κανόνες για μια σύγχρονη πολιτική δομή, και θα αναδείξει τα όργανα για την δημοκρατική λειτουργία του νέου φορέα.

Αμέσως μετά τις γιορτές, πρόκειται να συγκροτηθεί η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου που θα αναλάβει την προετοιμασία όλων των διαδικασιών.