Προσπάθησε να διασκεδάσει η κυβέρνηση το άδειασμα της τρόικας, που ανακοινώσε το βράδυ του Σαββάτου -μέσω ανάρτησης στο Twitter του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- ότι τελικά θα έρθει τον Ιανουάριο στην Αθήνα. Παρόμοια ανακοίνωση με εκείνη της Κομισιόν εξέδωσε το ΔΝΤ εχθές. Ωστόσο την Κυριακή έχει επικρατήσει πλήρης σύγχυση για το πότε επιστρέφουν. Εν τέλει, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, φαίνεται ότι θα το κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. 

Ads

Η επιστροφή της «πλήρους διαπραγματευτικής ομάδας» θα έλθει «αφότου οι Αρχές θα έχουν πραγματοποιήσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή [του προγράμματος], με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο κλιμακίων», προσέθεσε ο Σάιμον Ο’Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν και της Κομισιόν. Οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια «αναμένεται να συνεχιστούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε. 

Η τελευταία φράση, για την επόμενη εβδομάδα, προκάλεσε σύγχυση. Αργότερα, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι ο κ. Τόμσεν θα μεταβεί κανονικά στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδεύοντας τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Μετά από σειρά δημοσιευμάτων, για το πότε θα επιστρέψουν εν τέλει οι εκπρόσωπο των πιστωτών, το ΑΜΠΕ μετάδωσε: «Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκης Επιτροπης διευκρίνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι τελικώς οι επικεφαλής της τρόικας θα έλθουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να διαβουλευτουν με τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα όμως με τον ίδιο εκπρόσωπο, το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πιθανό» 

Ανακοίνωση ΔΝΤ

«Οι τεχνικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Περιμένουμε πως η πλήρης διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, αφού οι Αρχές θα έχουν πραγματοποιήσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή, με το στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων», αναφέρει η ανακοίνωση του Ταμείου.

Ads

Καθησηχαστική η κυβέρνηση

Κατά την ελληνική κυβέρνηση όλα βαίνουν καλώς. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι δια στόματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, είχε διαμηνύσει πως θα επεδίωκε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του 2013.

Ερωτηθείς για την καθυστέρη της άφιξης της τρόικας μετά το τέλος τη ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν αποτελεί ένδειξη δυσφορίας και όλα θα γίνουν εγκαίρως.

«Το μόνο που παραμένει ανοιχτό είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), όπου περιμένουμε απάντηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως «το ότι δεν έρχονται δε σημαίνει πως δεν γίνεται διαπραγμάτευση. Θα πάμε σε μια συνολική συμφωνία».