Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της ένοπλης ληστείας στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Διεθνής Τύπος επισημαίνει ότι πρόκειται για τη δεύτερη ληστεία εντός ένα μήνα, κάνοντας εκτενή αναφορά και στην κλοπή κορυφαίων έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη. «Ένοπλη ληστεία, παραιτείται υπουργός», «Ληστές εισβάλουν στο Μουσείο της Ολυμπίας» είναι χαρακτηριστικοί τίτλοι.

Ads

 
Δεύτερη κλοπή σε μουσείο σημειώνεται μέσα σε δύο μήνες στην Ελλάδα, αναφέρει το Associated Press. Μετά την κλοπή πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, στόχος ληστών έγινε το παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
 
Κλοπή στην γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αρχαία Ολυμπία σημειώθηκε σήμερα, όταν ένοπλοι εισέβαλαν σε μουσείο αρπάζοντας δεκάδες εκθέματα, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.

image
 
Ένοπλοι λεηλάτησαν μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, αρπάζοντας χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, λίγες εβδομάδες μετά την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, αναφέρει το Reuters.
 
«Ένοπλη ληστεία, παραιτείται υπουργός» είναι ο τίτλος στο τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου AFP στο οποίο σημειώνεται: «Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη ληστεία που φέρνει σε αμηχανία τους αρμόδιους του τομέα του πολιτισμού μέσα σε ένα μήνα, καθώς η χώρα παλεύει με την πιο σοβαρή ύφεση εδώ και δεκαετίες».

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, δεκάδες έργα τέχνης εκλάπησαν από ένοπλους ληστές, από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, την γεννέτηρα των Ολυμπιακών Αγώνων, αναφέρει η Telegraph.

Ads

image
 
«Εισβολή ληστών στο Μουσείο της Ολυμπίας. Κλάπηκαν τεχνουργήματα», μεταδίδει το CNN. Αναφέρεται επίσης στην παραίτηση του Π. Γερουλάνου, επισημαίνοντας ότι το γραφείο του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, ανέφερε στο αμερικανικό δίκτυο ότι ο υπουργός Πολιτισμού υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από την κλοπή, αλλά δεν διευκρίνισε αν έγινε δεκτή.

image
 
«Ληστές εισβάλουν στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας» γράφει η εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας ότι το μουσείο είναι στα «200 μίλια περίπου δυτικά της Αθήνας, εκεί όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας». Αναφορά γίνεται  και στην αφή της ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και στην παραίτηση του Π. Γερουλάνου.