Ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην ιταλική «L’ Espresso», ανακοίνωσε πως τον Φεβρουάριο θα ιδρύσει το νέο πανευρωπαϊκό του κίνημα με ένα και μόνο στόχο τον «εκδημοκρατισμό της ΕΕ».

Ads

Όπως αναφέρει επιδίωξή του είναι να δείξει πως υπάρχει τρίτη επιλογή μεταξύ όσων επιθυμούν την επιστροφή στο εθνικό κράτος και σε όσους αποδέχονται τις «αντιδημοκρατικές δομές» των σημερινών ευρωπαϊκών θεσμών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών και ειδικότερα του Podemos, δηλώνει ευτυχής και εκτιμά πως σε περίπτωση που το κίνημα του Πάμπλο Ιγκλέσιας εισέλθει στην κυβέρνηση, δεν θα κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στους εταίρους του.

Κατά την άποψή του, τα «δρακόντεια» μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με τη συμφωνία του καλοκαιριού είχαν μεταξύ άλλων ως στόχο να αποτραπεί μια νίκη του Podemos στην Ισπανία.

Ads

Για τον κεντροαριστερό Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, σημειώνει ότι θα μπορούσε να είχε ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική της Άγκελα Μέρκελ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Στη φωτιά της μάχης φαίνεται το πραγματικό θάρρος, όχι εκ των υστέρων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βαρουφάκης.