Το φθινόπωρο θα έχει κάθε μέρα διαδηλώσεις και οι περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές θα είναι σε κατάληψη. Θα έχουν μπει λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και θα έχουν βρεθεί στο δρόμο οι στρατιές των ανέργων της πανδημίας.

Ads

Αυτό είναι ένα σκηνικό προβλέψιμο με ρεαλιστικούς όρους και κάνει την κυβέρνηση, κατά συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις, να θέλει εκλογές το νωρίτερο δυνατό για να ανανεώσει την εντολή της πριν αρχίσει η ραγδαία φθορά.

Κυκλοφόρησε ακόμη και η φήμη ότι η Βουλή μπορεί να κλείσει τη Μεγάλη Πέμπτη για να γίνουν εκλογές τον Μάιο, εφόσον η πορεία των εμβολιασμών το επιτρέψει.

Η έκδοση 30ετούς ομολόγου μεταφράστηκε από πολλές πλευρές ως προεκλογική με την έννοια της τόνωσης της ρευστότητας πριν από τις κάλπες για να γίνουν όσες παροχές χρειάζεται για ψηφοθηρικούς λόγους

Ads

Η ταχύτητα των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παππά – Καλογρίτσα θα είναι μια σαφής ένδειξη προθέσεων, γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να έχει μπει τελεία πριν τις εκλογές για να μην υπάρξει παραγραφή.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απασχολεί περισσότερο από όλα τα κόμματα το Κίνημα Αλλαγής για προφανείς λόγους:

  • Αν οι εθνικές εκλογές γίνουν πριν τις εσωκομματικές για την εκλογή ηγεσίας (προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο) μπορεί να επιδιωχθεί επίσπευση της ανάδειξης αρχηγού ή να γίνει η αλλαγή ανάμεσα στις εκλογές με απλή και στις εκλογές με ενισχυμένη αναλογική εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για το ΚΙΝΑΛ.
  • Η προοπτική των εκλογών εκ των πραγμάτων θα πιέσει την Φ. Γεννηματά να απαντήσει στο ζήτημα των δυνητικών κυβερνητικών συνεργασιών. Η ίδια δεν έχει διάθεση να το κάνει, έχει εγκαταλείψει τη ρητορεία περί προοδευτικής διακυβέρνησης αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ακολουθήσει τη “γραμμή” Λοβέρδου για σύμπλευση με τη ΝΔ. Οταν όμως έρθει η ώρα της κρίσης, οι πιέσεις που θα δεχτεί θα είναι ισχυρές – και όχι μόνο από τη βάση του κόμματος.