Ο Πολ Τόμσεν, υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη και «αρχιτέκτονας» των δύο πρώτων προγραμμάτων στην Ελλάδα, μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε πως η Ελλάδα «θα χρειαστεί ακόμα πολλά χρόνια βοήθεια από τους Ευρωπαίους» και πως για να αποκαταστεί το ΑΕΠ στα επίπεδα προ κρίσης θα χρειαστούν 20 χρόνια.

Ads

Αναφερόμενος στα προγράμματα, χωρίς καμία αυτοκριτική, δήλωσε πως «το πρόβλημα είναι ότι δεν τελειώνουν οι αξιολογήσεις». «Μόνο 5 από τις συνολικά 16 έχουν ολοκληρωθεί».

Συνεχίζοντας, σαν να μην έχει καμία ευθύνη για τις αποφάσεις, πρόσθεσε πως ένα ακόμη λάθος είναι ότι «οι περικοπές έγιναν υπέρμετρα στους μισθούς και δεν υπήρξαν κατάλληλες, ισορροπημένες παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων».

Ισχυρίστηκε εκ νέου πως «τα μισά κράτη της Ευρωζώνης έχουν μισθούς και συντάξεις χαμηλότερους από την Ελλάδα». «Οι Έλληνες απολάμβαναν και εν μέρει απολαμβάνουν συντάξεις Γερμανίας», είπε και πρόσθεσε πως με αυτά τα λεφτά «οι έλληνες συνταξιούχοι ζουν ολόκληρες οικογένειες». Τέλος επανέλαβε πως μόνος εφικτός στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι το 1,5%.

Ads