Κλιμακώνουν τις πιέσεις οι εταίροι της Αθήνας εν όψει του κρίσιμου Eurogoup της 24ης Απριλίου, με τα πυρά να έρχονται σήμερα από το ΔΝΤ. Διπλή προειδοποίηση τόσο για τους κινδύνους από ένα Grexit, όσο και για την ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας απηύθυνε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

Ads

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αν και αναγνωρίζει πως υπάρχει μεγαλύτερη ώθηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες,  τονίζει πως οι εμπλεκόμενες πλευρές απέχουν ακόμη από το στόχο και χρειάζεται μεγαλύτερη επιτάχυνση για να υπάρξει έγκαιρα μια συμφωνία.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί Grexit , ο Πόουλ Τόμσεν σημείωσε πως κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα συνοδευτεί από προβλήματα. Δεν έμεινε όμως εκεί καθώς αναφέρθηκε και στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. «Το βάρος των πληρωμών που καλείται να καταβάλλει η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία πριν ξεκινήσουν, οπότε να εκταμιευτούν δόσεις από τη βοήθεια», ανέφερε εκτιμώντας πως τα χρήματα της Αθήνας θα διαρκέσουν πιθανότατα έως τον Ιούνιο.

καταλήγοντας ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε: «Υπάρχει ο κίνδυνος να αντιμετωπιστεί η ευρωζώνη σαν μια ένωση που μπορείς να μπαίνεις και να βγαίνεις όποτε επιθυμείς» και προσέθεσε πως πρέπει να σταλεί ισχυρό πολιτικό μήνυμα από την ευρωζώνη ότι ενοποιείται περαιτέρω για να αντιμετωπίσει τέτοιους κινδύνους.

Ads