Το ΔΝΤ αποδέχθηκε την πρόταση της ΕΚΤ να έρθει νωρίτερα το ήδη προγραμματισμένο stress test και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, εγκαταλείποντας την θέση του για έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους (AQR) σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Πολ Τόμσεν. Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Ads

Μιλώντας σε συνέδριο Financial Times (FT) Investment Management Summit στο Λονδίνο, ο Τόμσεν ανέφερε:

«Οσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πρέπει να δώσω έμφαση στο ότι δεν βλέπουμε καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει στρατηγική για να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείναμε να επικαιροποιηθεί το Asset Quality Review (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη.

Αντί αυτού, η ΕΚΤ πρότεινε να μεταφερθούν νωρίτερα τα ήδη προγραμματισμένα stress tests και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να αξιολογήσουμε αν η υφιστάμενη στρατηγική για την εξασφάλιση της ισχύος του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειασθεί να προχωρήσουμε σε AQR. Νομίζουμε ότι αυτή είναι μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και συζητούμε τώρα τις ακριβείς διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με τους συναδέλφους της ΕΚΤ».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε χθες, ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, σημειώνοντας ότι, τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματισθεί, απλώς θα ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματά τους για τις ελληνικές και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.