Ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί άσκησε την Τετάρτη δριμύτατη κριτική στην Ε.Ε. αναφορικά με τον τρόπο που χειρίστηκε τα ζητήματα χωρών με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Φτιάξαμε ένα τέρας εντός της ευρωζώνης».

Ads

«Οι προβληματικές χώρες δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Μπορεί να έχουμε κοινό νόμισμα, αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικό φορολογικό σύστημα και δεν υπάρχει εναρμόνιση στις δημοσιονομικές πολιτικές. Φτιάξαμε ένα τέρας εντός της Ευρωζώνης. Επί παραδείγματι, η Ελλάδα επειδή ακριβώς ανήκει στο κοινό νόμισμα, δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της και να γίνει πιο ανταγωνιστική», υπογράμμισε ο Πικετί σε δηλώσεις του προς το γερμανικό «Spiegel».

Η αναφορά περί «ευρωπαϊκού τέρατος» οδήγησε το δημοσιογράφο του Spiegel να πει στον Πικετί πως «ακούγεται σαν τον Αλέξη Τσίπρα». «Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε υποστηρίζω το συγκεκριμένο κόμμα», απάντησε ο Γάλλος οικονομολόγος.

Και πρόσθεσε: «Προσπαθώ να αναλύσω μια κατάσταση. Δεν μπορείς να προχωράς με μειώσεις, αν δεν έχεις ανάπτυξη. Απλώς δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το πράγμα. Ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία αποπλήρωσαν ποτέ τα χρέη τους. Και τώρα αυτές οι δύο χώρες λένε στο Νότο πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Είμαι μια ιστορική αμνησία, αλλά με σκληρές συνέπειες».

Ads

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο γεγονός ότι η Γερμανία διαμαρτύρεται ότι οι άλλες χώρες δεν ακολουθούν το δρόμο της, τόνισε: «Η Ευρώπη είναι σε πολύ κακή κατάσταση και οι ήσσονος σημασία μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, μας προσφέρουν μικρή ανάπτυξη. Πρέπει να επενδύσουμε χρήματα στην έρευνα και στην καινοτομία. Πρέπει να γίνει εναρμόνιση των προϋπολογισμών όλων των χωρών και να υπάρξει ένα ταμείο αποπληρωμής του χρέους. Έτσι δεν θα χρειαστεί οι Γερμανοί να πληρώνουν για το ιταλικό χρέος και αντίστροφα».