Αναπτυξιακό αντί… διαπραγματευτικού προσήμου, παραγωγή πολιτικής και αποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας είναι το νέο «μοντέλο διακυβέρνησης» που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας – ένα μοντέλο, που η εφαρμογή του έχει ως προϋπόθεση να περάσει επιτυχώς ο κάβος της 24ης Μαΐου, να κλείσει η συμφωνία για την αξιολόγηση.

Ads

«Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι και το τελευταίο που θα έχει πρωτοσέλιδα την διαπραγμάτευση και τη μετρολογία. Μετά, η πολιτική ατζέντα αλλάζει εντελώς», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

«Σταθερότητα και ανάπτυξη»

Αφετηρία αυτής της αλλαγής θεωρείται στο Μαξίμου το οριστικό κλείσιμο της εκλογολογίας και η, ντε φάκτο, ακύρωση του αιτήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Το κενό στρατηγικής στην αντιπολίτευση αποτιμάται από το κυβερνητικό επιτελείο ως βασικό όπλο για την δική του πολιτική αντεπίθεση, που έχει ως σταθερή πυξίδα την αναπτυξιακή προτεραιότητα.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τσίπρας: Μετά την αξιολόγηση η αβεβαιότητα θα δώσει τη θέση της στη σταθερότητα

Κατενάτσιο Σόιμπλε με το χρέος και το ΔΝΤ

Κλειδώνει η συμφωνία για την αξιολόγηση στο EuroWorking Group

«Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα και του πρωθυπουργού χθες το βράδυ, στην ομιλία του στον ΣΕΤΕ, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει με έμφαση πως η Ελλάδα είναι πλέον «χώρα σταθερότητας και ασφάλειας».

Ρευστότητα στην αγορά

Δομική λίθο σ’ αυτήν την στροφή προς την «ανάπτυξη και την αισιοδοξία» αποτελεί, εκ των πραγμάτων, για την κυβέρνηση η εκταμίευση της υπερ-δόσης του Ιουνίου, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει και στα 7 δισ., επιτρέποντας να δοθεί μια πρώτη ανάσα στην αγορά με την αποπληρωμή σημαντικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Η τόνωση της ρευστότητας στην αγορά είναι και το πρώτο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης στην… μετά 24η Μαΐου εποχή, με τον πρωθυπουργό να υπόσχεται επίσης χθες το βράδυ ότι μέσα στο 2016 θα πέσουν στην πραγματική οικονομία περίπου 10 δισ. ευρώ.

Καταλύτης, δε, αυτής της αναπτυξιακής στροφής παραμένει στον κυβερνητικό σχεδιασμό η τελική λύση για το χρέος, η οποία προσδοκάται ότι θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, θα απελευθερώσει επενδυτικά κεφάλαια και, εν τέλει, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Ο ανασχηματισμός

Δεύτερο, εξίσου σημαντικό σκέλος, για την διαμόρφωση νέου πολιτικού και κοινωνικού κλίματος θεωρείται στο Μαξίμου η παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής και η αποτελεσματική διαχείριση σε καίρια ― και αδρανή το τελευταίο 15μηνο ― πεδία της καθημερινότητας, όπως η Υγεία και η Παιδεία.

Το μήνυμα αυτής της συνολικής πολιτικής επανεκκίνησης θα αποτυπωθεί και στον ανασχηματισμό, ο οποίος είναι δεδομένος μεν στον σχεδιασμό του Μαξίμου αλλά ο χρόνος του δεν έχει κλειδώσει ακόμη. Το εάν θα γίνει στις αρχές του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου θα το καθορίσουν πολλοί παράγοντες – από τον οδικό χάρτη που θα πετύχει τελικά η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους έως το πότε ακριβώς θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ…