Τις ξεχασμένες αποδείξεις ανασύρει, για εφέτος τουλάχιστον, το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο ποσό του εισοδήματος για το 2015.

Ads

Εν όψει των νέων φορολογικών ρυθμίσεων που θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι η σύνδεση συγκέντρωσης και προσκόμισης αποδείξεων για την κατοχύρωση του αφορολόγητου θα ισχύσει και για εφέτος, παρ’ ότι στην πράξη είχε εγκαταλειφθεί εδώ κι έναν χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα της επόμενης χρονιάς, του 2016, το αφορολόγητο όριο θα συνδεθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος – δηλαδή χρεωστικών και πιστωτικών καρτών – και θα καταργηθεί το σύστημα προσκόμισης αποδείξεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται επίσης η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και προβλεψη που θα απαλλάσσει από τον φόρο δωρεές έως 5.000 ευρώ οι οποίες έγιναν μετά την επιβολή των capital controls και έως το τέλος του έτους από γονείς σε παιδιά και από παππούδες σε εγγόνια.

Ads

Οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν επίσης ότι όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6, ενώ το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τη μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Νέα εξέλιξη:
Αποσύρθηκε η απόφαση για συλλογή αποδείξεων το 2015