Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε η συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα» να συνεχιστεί μετά τις γιορτές. Για το πάγωμα του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση επικαλέστηκε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας πως το νομοσχέδιο δεν συνοδευόταν από έκθεση κοστολόγησης του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους.

Ads

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η προσωρινή απόσυρση του προγράμματος, με πληροφορίες να κάνουν λόγο και για ενστάσεις από τους δανειστές, οι οποίοι φέρονται να επισήμαναν πως το πρόγραμμα είναι ακοστολόγητο και μπορεί να υπονομεύσει το πρόγραμμα που εφαρμόζει η χώρα στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου.

Η αποχώρηση της αντιπολίτευσης

Μια ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του παράλληλου προγράμματος καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως το πρόγραμμα δεν είχε κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ads

Σχολιάζοντας την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε: «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι χωρίς προσχήματα διεκδικούν τον ρόλο της ‘τρόικας εσωτερικού’ και πως αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο πέρα από μνημόνια και μέτρα λιτότητας».

Μετά τις εξελίξεις η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ομόφωνα η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα» να συνεχιστεί μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση επικαλέστηκε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και πρότεινε η συζήτηση να συνεχιστεί μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα από πηγές της κυβέρνησης, αλλά και από τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση,  αναφέρεται ότι η απόφαση για την προσωρινή απόσυρση ελήφθη, καθώς η κυβέρνηση έλαβε υπόψιν της τις αντιρρήσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση των Προέδρων της Βουλής

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Διάσκεψη πήρε ομόφωνα την απόφαση για τροποποίηση της διαδικασίας σε σχέση με τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

«Τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου. Η πρόταση του Πρόεδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις Προέδρους των Επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.