Το αίτημα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στην Αθήνα αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της εν εξελίξει Συνόδου Κορυφής. Πιο θετικός εμφανίστηκε ο Φρανσουά Ολάντ, με την Άνγκελα Μέρκελ να κρατά πιο πειφυλακτική στάση.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε αρχικά τον Γάλλο πρόεδρο, με τον οποίο συμφώνησε ότι οι συμφωνίες Ελλάδας – πιστωτών πρέπει να τηρηθούν, ενώ και οι δύο τους επεσήμαναν την ανάγκη να αρθούν τα όποια εμπόδια προκύπτουν ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι η Ευρώπη βρίσκει λύσεις στα προβλήματα της.Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος. Τέλος, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη.

Στη συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την έναρξη της 2ης αξιολόγησης και επισήμανε ότι η τήρηση των συμφωνιών για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους αποτελεί και το κλειδί για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και την ανάκαμψη της.

Οι δύο ηγέτες είχαν επίσης συζητήσεις  για το προσφυγικό, με τις δύο πλευρές να τονίζουν ότι πρέπει να ενισχυθεί η Ελλάδα που αντιμετωπίζει τον κύριο όγκο του προβλήματος αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία της μετεγκατάστασης στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ads

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μει με την οποία συζήτησε το Κυπριακό και το θέμα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζόμενων στη χώρα αυτή, μετά το Βrexit.

Αργότερα μέσα στην ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.