Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΝ με την τρόικα στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα των πλειστηριασμών. Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, στη συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθούν άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να υπάρχει πρόταση για νέα ρύθμιση.

Ads

 
«Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά όσοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εντούτοις κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία, θα αποκαλυφθούν» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση.
 
Διαβάστε στο tvxs.gr
Και οι πρώτες κατοικίες βγαίνουν στο σφυρί!

 
Επίσης, όπως σχολίαζαν οι ίδιοι παράγοντες, η λύση που θα προωθηθεί «δεν θα δημοσιοποιηθεί στο μεσοδιάστημα, προκειμένου να μην δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τα στοιχεία των τραπεζών». Σημειώθηκε ότι εκκρεμεί η έγκριση από την τρόικα των δύο «οικονομικών» ορισμών σχετικά με τον «συνεργάσιμο δανειολήπτη» και τα «όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης», κριτήρια τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ιδιαίτερη σημασία και για το θέμα των πλειστηριασμών.
 
Για τις εμπορικές μισθώσεις αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα συνεδρίαση των κυβερνητικών εταίρων, καθώς η τρόικα δεν δέχεται κάτι λιγότερο από την πλήρη απελευθέρωση ενώ μέχρι στιγμής το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά οι νέες ρυθμίσεις να αφορούν στις νέες μισθώσεις. Στόχος όμως είναι να ολοκληρωθεί αυτή η εκκρεμότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Κομισιόν δεν έχει θέση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων
 
Η Κομισιόν δεν έχει ακόμα θέση για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, από τις Βρυξέλλες, σε χθεσινή, γραπτή, απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή.
 
Ο κ. Ρεν, στην απάντησή του, αφού έκανε αναφορά στο ιστορικό του νομικού πλαισίου που υπάρχει «για τα νοικοκυριά που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις οφειλές τους λόγω της επιδείνωσης της μακροοικονομικής κατάστασης» σημείωσε:
 
«Η Επιτροπή, για να εφαρμοστεί το βέλτιστο πρότυπο αντιμετώπισης του προβλήματος, ζήτησε λεπτομερή στοιχεία από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σχετικά με τις παραμέτρους των ανεξόφλητων χρεών. Η Επιτροπή θα είναι σε θέση να διατυπώσει τη γνώμη της αφού λάβει τα αιτηθέντα στοιχεία», αποφεύγοντας παράλληλα να ανοίξει τα χαρτιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Ο κ. Χουντής στην ερώτησή του προς την Επιτροπή, ζητούσε να πληροφορηθεί «ποιες είναι οι προτάσεις με τις οποίες προσέρχεται, ως μέλος της τρόικα, στις σχετικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, …», και αν η Επιτροπή συμφωνεί με τις εκτιμήσεις ότι τυχόν απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα προκαλέσει νέα απαξίωση των ακινήτων και εξ αυτού του λόγου, όχι μόνο θα αποβεί σε βάρος των αδυνάτων δανειοληπτών αλλά και σε βάρος των ίδιων των τραπεζών.