Την ερχόμενη Πέμπτη, ίσως και την Τετάρτη, θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ζητήσει την ψήφιση των μέτρων έως την 1η Απριλίου ώστε να εγκριθεί η δόση.

Ads

 
Σύμφωνα με πηγές από το ΠΑΣΟΚ, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν «τρεις διακριτές ενότητες»: «Διαρθρωτικά μέτρα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, κ.λπ.), ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αλλαγές στο φορολογικό».
 
Σημειώνεται πως ενδοκυβερνητικές τριβές έχει προκαλέσει η συμφωνία για το γάλα, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, να φέρεται έτοιμος να παραιτηθεί. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους προειδοποιώντας πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν την εν λόγω διάταξη.
 
Σαμαράς και Βενιζέλος εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τις αντιδράσεις αλλά και βέβαιοι πως δεν πρόκειται να τεθεί η κυβέρνηση σε κίνδυνο. Πηγές από το ΠΑΣΟΚ δηλώνουν εξάλλου πως «έχουμε εννιά ημέρες και είναι αρκετός ο χρόνος για να βρεθεί λύση στα όποια προβλήματα».
 
«Είναι άδικο αλλά και στενάχωρο για τον κόσμο, την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να βγει από το τέλμα να υπάρχουν παραφωνίες. Και ιδιαίτερα όταν μαθαίνω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαφές αν θα κατορθώσουν να είναι ένα ενιαίο κόμμα», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει».
 
«Αν χρειαστεί θα γίνουν βελτιώσεις στο θέμα του γάλακτος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αν και χαρακτήρισε «σοβαρό» το ζήτημα, υπογράμμισε πως «δεν θα κριθεί η τύχη της χώρας από αυτό το θέμα και πως δεν θα παίξουμε με τη σωτηρία της χώρας».
 
Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μετά από σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, δήλωσε πως «δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή από το γάλα». Κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθορίστηκε μεταξύ άλλων και η συνεδρίαση της ειδικής επιτροπή για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» τη Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στη συνάντηση συμμετείχαν, από το ΠΑΣΟΚ, οι Φίλιππος Σαχινίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά τις αντιδράσεις για το γάλα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπερασπίζεται τη συμφωνία με την τρόικα. «Η λύση που προωθείται για το γάλα, αναμένεται να μειώσει το κόστος επιστροφών, να αλλάξει τις ώρες και τον τρόπο μεταφοράς, να συμβάλει στην ανάπτυξη εναλλακτικών δικτύων διανομής και να οδηγήσει γρήγορα σε ουσιαστική μείωση της τιμής του γάλακτος», αναφέρει. Το υπουργείο Ανάπτυξης απαριθμεί τις αλλαγές που κατά την εκτίμησή του θα επιφέρει η συμφωνία:

  • Δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο των εγχώριων συνεταιριστικών και ιδιωτικών μονάδων παραγωγής γάλακτος να αυτοδεσμεύονται για τη διάρκεια ζωής του παραγόμενου προϊόντος γάλακτος, με βάση τη χρησιμοποιούμενη σε κάθε μονάδα τεχνολογία και μέθοδο παστερίωσης και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που έχει θέσει ο νόμος. Έτσι θα έχουμε παστεριωμένο γάλα όχι μόνο 5 αλλά και περισσότερων ημερών προσφέροντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές
  • Θεσπίζεται ειδική κατηγορία παστεριωμένου γάλακτος ημέρας, το οποίο συλλέγεται και συσκευάζεται εντός 24 ωρών με διάρκεια ζωής συνολικά 2 ημερών. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε τοπικούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς, να πωλούν απευθείας φρέσκο γάλα σε καταναλωτές της περιοχής.
  • Για  την προώθηση του Ελληνικού γάλακτος μπορεί να απονέμεται Ελληνικό σήμα σε όσες επιχειρήσεις πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Η προεργασία για τη διαμόρφωση των σχετικών κριτηρίων έχει προχωρήσει και η διαδικασία είναι στην ολοκλήρωσή της.

 
Επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάζει και ορισμένα στοιχεία σχετικά με την πορεία των τιμών στην Ελλάδα συγκρητικά με άλλες χώρες του Εξωτερικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών με την ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη, με τιμή 1,28 ευρώ ανά λίτρο. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται η Κύπρος και η Ιταλία. 

Ads