«Η πολιτική της τρόικας από την ΕΕ έχει αποτύχει. Και με αυτό έχει αποτύχει η Μέρκελ, διότι είναι η δική της πολιτική» δήλωσε ο Γκρέγκορ Γκίζι επικεφαλής της ΚΟ του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke, ενώ καταλογίζει την ευθύνη για την αντιπαράθεση με την Ελλάδα στην κυβέρνηση της χώρας του. Η Ελλάδα συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον γερμανικό πολιτικό διάλογο.

Ads

«Η πολιτική της τρόικας από την ΕΕ έχει αποτύχει. Και με αυτό έχει αποτύχει η Μέρκελ, διότι είναι η δική της πολιτική» δηλώνει το σημαίνον στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς στην εφημερίδα «Die Zeit» και ασκεί σκληρή κριτική σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τα οποία λέει ότι ακολούθησαν την αρχή της αποσύνθεσης αντί της ανοικοδόμησης των υπερχρεωμένων κρατών.

Διχάζει τη Γερμανία ο Γιάννης Βαρουφάκης

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των γερμανικών πολιτικών συζητήσεων.

Ads

Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών του συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ στις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννη Βαρουφάκη περί τέλους των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η επικεφαλής της ευρω-ομάδας της CSU Ανγκέλικα Νίμπλερ έκανε λόγο για «πρόκληση αναμέτρησης» προς την ευρωζώνη και διαμηνύει ότι «υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμία οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα». Την ίδια στιγμή ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Τόμας Μπαράις εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερέβη την «κόκκινη» γραμμή και σε υψηλούς τόνους δηλώνει ότι «αυτό δεν επιτρέπεται να μείνει χωρίς συνέπειες. Τώρα πρέπει να εξεταστεί γρήγορα πώς μπορούν να σταματήσουν προς το παρόν περαιτέρω μέτρα βοήθειας και εγγυήσεις.»

Αντίθετα, ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς, Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι, καταλογίζει την ευθύνη για την αντιπαράθεση με την Ελλάδα στην Μέρκελ. Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ Γκίζι εκτιμά ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να συνεργαστεί πιο στενά με την Ισπανία την Ιταλία την Πορτογαλία αλλά και τη Γαλλία και βλέπει και τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμα της Ελλάδας και να παίρνουν επίσης αποστάσεις από την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ. «Αυτό θα μπορούσε να στριμώξει την κυρία Μέρκελ» λέει χαρακτηριστικά.