Μέχρι και πριν από δυο μήνες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης επιβεβαίωνε ότι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το έργο της κατασκευής του ΒΟΑΚ και αν αυτό δημοπρατηθεί θα προχωρήσει. Αλλά τελικά αυτό δεν γίνει. Όπως μας ενημέρωσε από Βουλής, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, το έργο θα ξεκινήσει από το… 2022 και βλέπουμε. 

Ads

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, για την «Κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ)», ο υπουργός δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει κάτι στο έργο πριν το 2022, το νωρίτερο. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως η ΝΔ παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση «μια μολυβιά στον χάρτη, χωρίς καμία μελέτη και χάραξη του δρόμου». 

Κι αυτό ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον τελικό σχεδιασμό που προέβλεπε νέα χάραξη στα 105 από τα 181 χιλιόμετρα της διαδρομής μεταξύ Χανίων – Αγίου Νικολάου, όπου περιλαμβάνονταν 24 χιλιόμετρα σήραγγες και 18 χιλιόμετρα γέφυρες. Μάλιστα επί του σχεδίου αυτού είχε εκδηλωθεί και το ενδιαφέρον συνολικά έξι κοινοπραξιών. 

Τον υπουργό Μεταφορών μεταξύ άλλων διαψεύδει και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος με δηλώσεις του στην Εφημερίδα των Συντακτών, αντιδρά στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τα πάντα από την αρχή. «Έχει συμφωνηθεί πλέον πως η μελέτη χάραξης που έγινε από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (Μελέτη Τονιόλου) είναι η μόνη ρεαλιστική και υλοποιήσιμη λύση. Επί αυτής της χάραξης πρέπει να γίνουν οι γεωλογικές μελέτες και όποιες τυχόν παρατηρήσεις ή προσθήκες. Καλούμε το υπουργείο Υποδομών να κρατήσει ό,τι καλό έχει γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση και να μην ξεκινήσει και πάλι το έργο από την αρχή. Θα μπορούσαν μάλιστα να κληθούν οι κοινοπραξίες που έχουν ήδη καταθέσει προσφορές στο πλαίσιο της εταιρικής τους ευθύνης να συντάξουν από κοινού τις γεωλογικές μελέτες για να προχωρήσει ουσιαστικά το έργο», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ads

Στο μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών έχει ήδη αναβάλλει δυο φορές την επίσκεψή του στο νησί της Κρήτης. Αρχικά μια επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο, ενώ πλέον προσδιορίζεται για την αρχή του νέου χρόνου. Παρ’ ότι προεκλογικά η ΝΔ χαρακτήριζε τον ΒΟΑΚ «κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ», φαίνεται πως δεν είναι αφού μπαίνει στον πάγο σχεδόν για ολόκληρη την τετραετία. Και βλέπουμε.