Την απόσυρση των διατάξεων για τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος του τεκμηρίου δαπάνης των υπόγειων χώρων, των παταριών και των σοφιτών, που «τακτοποιήθηκαν» με τις διατάξεις του νόμου περί ημιυπαίθριων χώρων ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών. Οι διατάξεις θα αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου που διενεργείται στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος. Την απόσυρση της διάταξης προανήγγειλε σε δηλώσεις του το πρωί, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. Επιπλέον, το ΥΠΟΙΚ καλεί τη ΝΔ να επανέλθει στον διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα, ο οποίος πρόκειται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ημέρες.

Ads

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, αποσύρονται επίσης, οι διατάξεις που έχουν  ενταχθεί στο ίδιο σχέδιο νόμου και αφορούν σε θέματα της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων, προκειμένου να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, πριν από τη συζήτηση των διατάξεων στη Βουλή.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, «πρωταρχικό μέλημα στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα είναι η σύγκλιση των απόψεων σε ενιαίο, απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα». Έτσι, καταλήγει η ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τη Νέα Δημοκρατία να επανέλθει στον διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα, ο οποίος πρόκειται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ημέρες.

Οικονόμου: Αποσύρεται η διάταξη ώστε να βρεθεί νέος τρόπος υπολογισμού

Ads

Την απόσυρση της διάταξης με την οποία επιβαρύνονται φορολογικά όσοι έσπευσαν να τακτοποιήσουν αυθαίρετους χώρους προανήγγειλε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, μιλώντας την Δευτέρα σε πρωινή εκπομπή του Mega.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ανάπτυξης και Οικονομικών της Βουλής, την Τρίτη, όπου θα συζητηθεί το σχετικό νομοσχέδιο (σ.σ. του υπουργείου Ανάπτυξης όπου εντάχθηκε η συγκεκριμένη τροπολογία), θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποσυρθεί η διάταξη, για λόγους αξιοπιστίας του κράτους, καθώς είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.
 
«Αποσύρουμε την τροπολογία για τους ημιυπαίθριους. Δεν θα πληρώσουν όσοι έκαναν τακτοποίηση» ανέφερε. «Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα και το κράτος εμφανίζεται ως αναξιόπιστο, παρότι είναι σωστή η ρύθμιση» σημείωσε.
 
Ο κ. Οικονόμου ότι η ρύθμιση θα αποσυρθεί ώστε να βρεθεί ένας διαφορετικός τρόπος υπολογισμού μέχρι τον Ιούνιο.
 
Αναφερόμενος στη φορολογία ακινήτων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι, το σχέδιο είναι, αντί να υπάρχουν δεκάδες επιβαρύνσεις, να ενοποιηθούν όλες αυτές σε δύο φόρους, ένας υπέρ του δήμου και ένας υπέρ του δημοσίου. Τόνισε ακόμη, ότι στο τέλος του έτους τελειώνει το χαράτσι στη ΔΕΗ (το ειδικό τέλος ακινήτων), ενώ προσέθεσε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα καταργηθούν με τον τρόπο που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Προανήγγειλε τέλος, ότι θα μειωθεί ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων.