Εξαγγελία παραμένει η παροχή voucher 200 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας σε μαθητές οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, παρά το γεγονός ότι τα σχολεία έκλεισαν στις «κόκκινες» περιοχές για δεύτερη φορά μέσα στη σχολική χρονιά και οι μαθητές υποχρεούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Το επιβεβαίωσε η ίδια η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Σίσσυ Γκίκα, την ώρα που οι γονείς, όπως λέει η εκπρόσωπος της ΑΣΓΜΕ στο tvxs.gr, είναι «στα κάγκελα».

Ads

«Η πλατφόρμα για το voucher αναμένεται να ανοίξει μέσα Φεβρουαρίου», είπε η κα. Γκίκα μιλώντας στον ANT1. Πρόκειται για μια εξαγγελία που έκανε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια να λύσει σε ένα βαθμό το πρόβλημα έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού (υπολογιστές ή tablet) για το οποίο διαμαρτύρονται οι γονείς τουλάχιστον από τις αρχές Νοεμβρίου, με το πρώτο κλείσιμο των σχολείων.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος των voucher, η κα. Γκίκα επέμενε να επαναλαμβάνει πως το πρόγραμμα αφορά 560.000 παιδιά και πως η χρήση της πλατφόρμας θα είναι απλή καθώς οι δικαιούχοι δεν θα χρειάζεται να στέλνουν ούτε την αίτηση, αφού η πλατφόρμα θα είναι στοχευμένη και θα αφορά μόνο αυτούς που δικαιούνται το voucher των 200 ευρώ». Ανέφερε επίσης ότι έχουν φτάσει στα σχολεία 100.000 laptops, μέσα από άλλα προγράμματα.

Όταν ανοίξει η πλατφόρμα, το voucher των 200 ευρώ για αγορά υπολογιστή ή tablet θα δικαιούνται όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.

Ads

Συγκεκριμένα το voucher θα δικαιούνται:

  • Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί και με ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ
  • Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ

Ομοσπονδία Γονέων: Πολύ χαμηλά τα εισοδηματικά κριτήρια

«Ακόμα κι όταν ανοίξει η πλατφόρμα, πολλές οικογένειες που χρειάζονται εξοπλισμό θα «κοπούν» καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια είναι πολύ χαμηλά», λέει στο tvxs.gr η εκπρόσωπος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). «Εμείς είχαμε προτείνει εγκαίρως να δοθούν υπολογιστές και tablet σε όλους τους μαθητές και να επιστρέφονται στο σχολείο όταν τα παιδιά επιστρέφουν στις τάξεις», συμπληρώνει.

Όμως η έλλειψη εξοπλισμού δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για τους γονείς. Κάθε άλλο. «Υπάρχει σοβαρό θέμα και με το δίκτυο. Δεν έχουν όλες οι οικογένειες γρήγορη σύνδεση που να μπορεί να υποστηρίξει δύο και τρεις βιντεοκλήσεις ταυτόχρονα. Προσωπικά έχω δύο παιδιά αλλά στην περιοχή μας δεν υπάρχει δίκτυο οπτικών ινών. Το ίντερνετ «σέρνεται», δεν μπορούμε ούτε να δουλέψουμε, ούτε τα παιδιά να κάνουν μάθημα».

Η κα. Βαλαβάνη μεταφέρει την αγανάκτηση των γονιών μετά και από το νέο κλείσιμο των σχολείων, τουλάχιστον στις «κόκκινες» περιοχές. «Οι γονείς είμαστε στα κάγκελα. Δε μας υπολογίζουν καθόλου, ούτε εμάς, ούτε την ψυχολογία των παιδιών. Δεν έχουν δημιουργηθεί ολιγομελή τμήματα αλλά και πάλι υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση δίνει χρήματα δεξιά κι αριστερά αλλά δε βρίσκει να δώσει στην Υγεία και την Παιδεία».