Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας «επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Υπογράμμισε, επίσης, «την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης». 

Διαβάστε επίσης: Διάβημα για την τουρκική πρόκληση στα Ίμια – Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος Πρέσβης

Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ads

Ρίχνει τους τόνους η Άγκυρα

«Οπωσδήποτε υπάρχουν προβλήματα, όμως υπάρχει ο κίνδυνος σύγκρουσης και αυτός ο κίνδυνος μπορεί να προέλθει και από τις δύο πλευρές», είπε από την πλευρά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και αναφέρθηκε στο χθεσινοβραδινό τηλεφώνημά του με τον Αλέξη Τσίπρα. «Συμφωνήσαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πρέπει να διατηρήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι συμφώνησαν επίσης ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται και να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, τις τελευταίες μέρες η ένταση που ξεκίνησε στα Ίμια υπήρχε κίνδυνος να κλιμακωθεί, στη συνέχεια όμως η ηρεμία αποκαταστάθηκε εξαιτίας του ανοιχτού διπλωματικού διαλόγου. «Είχαμε ρητά εκφράσει στον Αλ. Τσίπρα ότι το να αποφύγουμε τις εντάσεις θα είναι καλύτερο όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις (…) Το Αιγαίο θα πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Πρόσφατα, έγιναν παραβιάσεις και ένταση που ξεκίνησε από τα νησιά Καρντάκ (σ.σ. όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τα Ίμια) και εμείς απαντήσαμε», είπε επίσης.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι οι δύο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας θα συναντηθούν τον Μάιο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, για να συζητηθεί το θέμα και να εξετάσουν αμοιβαία μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. «Το να συνομιλούμε είναι πολύ καλύτερο γιατί αν δεν υπάρχουν επαφές, υπάρχει παραπληροφόρηση από λανθασμένους διαύλους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις», σημείωσε ο Γιλντιρίμ.

Ωστόσο, όσον αφορά τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, διατήρησε τους υψηλούς τόνους λέγοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι σωστές, «ειδικά χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό, ιδιαίτερα σε αμφισβητούμενες περιοχές».

Τουρκικά μέσα «αφήνουν» τα Ίμια, στρέφονται στο Αφρίν

Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ εστιάζουν στο θέμα του Αφρίν – υποβαθμίζοντας το θέμα των Ιμίων – καθώς αύριο καταφτάνει στην Άγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Ρεξ Τίλερσον αναμένεται να πιέσει την Τουρκία να συγκρατήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία και αυτή, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, «πρόκειται να είναι μια δύσκολη συζήτηση». «Κοιτάξτε, είναι δύσκολο. Η ρητορική είναι εμπρηστική. Οι Τούρκοι είναι θυμωμένοι και είναι δύσκολη περίοδος να συνεργαστούμε, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια πολύ βασικά κοινά συμφέροντα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Τούρκος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak ότι ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Άγκυρα είναι αναστατωμένη με τις πρόσφατες εντάσεις με την Ελλάδα και του υπογράμμισε ότι η Τουρκία περιμένει από την Αθήνα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι αν είναι αναγκαίο, θα ήταν χρήσιμη μια συνάντηση μεταξύ των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι παρά τις ελληνοτουρκικές διαφορές η τηλεφωνική συνομιλία διεξήχθη σε «θετικό κλίμα» και ότι οι δύο ηγέτες εστίασαν στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου.

Διαβάστε επίσης – Κλιμάκωση των προκλήσεων: Τουρκικό πλοίο εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού στα Ίμια