Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε το βράδυ του Σαββάτου ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σημειώνεται πως την Παρασκευή τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. 

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Τζον Κερί επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ευόδωση των προσπαθειών της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της και για την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος εξόδου από την κρίση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του για τη σταθερή πρόθεση της Ελλάδας να συμφωνήσει με τους εταίρους της επί ενός προγράμματος που θα τερματίζει τη λιτότητα, θα υλοποιεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανασυγκρότηση της Εθνικής Οικονομίας.

Κατά τη συνομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Ουκρανία, υπό το φως της πρόσφατης συμφωνίας του Μίνσκ και της εκεχειρίας η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

Ads

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις σχέσεις με τη Ρωσία, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στη Μόσχα. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του για την πρόσφατη πρωτοβουλία περί της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή, η οποία συζητήθηκε κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.