ηλεδιάσκεψη με διεθνείς επενδυτές είχε το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στέλιος Παπαδόπουλος.

Ads

Η τηλεδιάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, με το άνοιγμα του βιβλίο προσφορών που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη.

Το απόγευμα το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού χαρακτήριζε την ανακοίνωση έκδοσης ομολόγου σημαντικό στρατηγικό βήμα της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Η απόφαση βασίστηκε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε μία σειρά από θετικές εξελίξεις.

Η έκδοση αυτή, όπως αναφέρεται, θα πραγματοποιηθεί σε δύο σκέλη:

Ads
  • Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.
  • Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφειου Τύπου του Πρωθυπουργού η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί, στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών, στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019 καθώς και στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα: Όπως στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s,στις 23 Ιουνίου 2017, στην έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017 καθώς και στη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017 και τέλος στην αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s στις 21 Ιουλίου 2017.