Σε τηλεδιάσκεψη των πιστωτών, στην οποία θα μετάσχει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κρίνεται τελικά απόψε εάν θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη για να κλείσει η ελληνική αξιολόγηση.

Ads

Βασικό αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης είναι η ελληνική πρόταση για τα πρόσθετα, εφεδρικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ στα οποία επιμένει το ΔΝΤ – μια πρόταση, η οποία προβλέπει όχι την εκ προοιμίου νομοθέτηση τους αλλά έναν Μηχανισμό Εξισορρόπησης με βάση τον οποίον ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται για την αυτόματη ενεργοποίηση «κόφτη» κρατικών δαπανών εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους.

Η πρόταση προβλέπει ότι η επαλήθευση υλοποίησης των στόχων θα γίνει το 2017 και το 2018 και ότι η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών θα περιλαμβάνει ακόμη και κυρώσεις σε βάρος του εάν δεν υλοποιήσει τη συμφωνία.

Το ελληνικό σχέδιο παρουσιάστηκε το απόγευμα απο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο κουαρτέτο στο Hilton και αμέσως μετά η συναντηση διακοπηκε κατόπιν αιτήματος των εκπροσώπων των δανειστών προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών είπε οτι είναι πιθανό να υπάρξει νέος γύρος συναντησεων σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη εκκρεμεί το εάν θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Επιβεβαιώνοντας την κατάθεση της ελληνικής πρότασης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σήμερα συζητήθηκε ένας «μηχανισμός δέσμευσης» της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ εαν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και επεσήμανε ότι «οι θεσμοί μας άκουσαν».

Νωρίτερα, ο Γερουν Νταισελμπλουμ είχε δηλώσει στην ολλανδική τηλεόραση ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συμφωνία για τα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δις ευρώ.

Αντιθέτως, ειπε πως το 95% του βασικού πακέτου μετρων έχει κλείσει: «Το 95% του πακέτου των μέτρων πρέπει να ληφθούν ούτως ή άλλως», είπε ο επικεφαλής του  Εurogroup προσθέτοντας: «Πρόκειται για έναν αριθμό μεγάλων μεταρρυθμιστικών μέτρων, μέτρων που θα βάλουν και πάλι σε τάξη τον προϋπολογισμό, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, συγκλίνουμε στο 95%, νομίζω συμφωνούμε σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα, προληπτικά μέτρα, τόνισε:«Είπαμε επίσης ότι επειδή υπάρχει σε πολλά σημεία αβεβαιότητα και επειδή οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο ‘γκρίζες’, πρέπει να έχουμε ένα προληπτικό πακέτο μέτρων πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή».