Αδιέξοδο στα τεχνικά κλιμάκια, οργή στο EuroWorkingGroup και μηδενική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις: Βαθύ, έως και αγεφύρωτο, χάσμα στον πρώτο γύρο των τεχνικών διαβουλεύσεων δείχνουν όλες οι πληροφορίες από Βρυξέλλες και Αθήνα, στο «παρά πέντε» των κρίσιμων συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη.

Ads

Όπως μετέδωσε το Reuters, στην πλευρά των εταίρων επικρατεί πλέον οργή και αγανάκτηση, καθώς στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup η ελληνική πλευρά πλήρη αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Eπικαλούμενο τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους, το πρακτορείο ανέφερε ότι η τηλεδιάσκεψη, που διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, «ήταν κάτι σαν την τελευταία σταγόνα». Οι εν λόγω πηγές φέρονται να δήλωσαν στο Reuters πως οι εταίροι ζήτησαν από την Ελλάδα ενημέρωση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η Αθήνα ωστόσο αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο και παρέπεμψε στις επαφές κορυφής που θα έχει ο πρωθυπουργός στην Ευρώπη.

Σύμφωνα πάντοτε με το Reuters ένας από τους αξιωματούχους που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, δήλωσε πως η ελληνική στάση ήταν σαν να «ιππεύεις ένα νεκρό άλογο» και ότι οι συζητήσεις δεν καταλήγουν πουθενά. Οι ίδιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι δεν καταλαβαίνουν σε τι ελπίζει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεταν  ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να προσφέρουν στον Αλέξη Τσίπρα τίποτα περισσότερο απ’ ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Αθήνα προϋποθέτει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Ads

Και οι τρεις πηγές επιβεβαίωσαν ότι η στάση της Ελλάδας προκάλεσε την οργή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την στιγμή που «η χώρα κινδυνεύει να ξεμείνει από μετρητά και να χρεοκοπήσει».

Την ελληνική πλευρά στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ενώ υπό το κλίμα αυτό αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα και το Brussels Group για την αποτίμηση της κατάστασης.

Το βαθύ χάσμα επιβεβαιώνουν και ελληνικές κυβερνητικές πηγές, χρεώνοντας στους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων πλήρη απροθυμία να εφαρμόσουν την «πολιτική ευελιξία» που προβλέπει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

«Τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας και βάζουν στο τραπέζι θέματα που έχουν κλείσει οριστικά», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την πλευρά των δανειστών ζητείται επίμονα να ανοίξει ξανά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ μεγάλη επιμονή υπάρχει και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

«Συμπεριφέρονται σα να μην υπήρξε ποτέ η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου», έλεγε κυβερνητικός παράγοντας, διαπιστώνοντας και «σκοπιμότητα» στην επιστολή Κοστέλο που επιχείρησε να θέσει βέτο στα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις χαρακτηρίζοντάς τα μονομερείς ενέργειες.

Όπως υπενθύμιζαν οι ίδιες πηγές, η συμφωνία του Eurogroup δεσμεύει σε αποχή από μονομερείς ενέργειες μόνον εφ΄όσον αυτές έχουν δημοσιονομικό κόστος και, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η δημοσιονομική επίπτωση είτε είναι ουδέτερη (νομοσχέδιο για ανθρωπιστική κρίση) είτε θετική (100 δόσεις) λόγω της προσδοκώμενης αύξησης των εσόδων.

Για την ιστορία, η ακριβής διατύπωση της επίμαχης «ρήτρας» στο ανακοινωθέν της 20ης Φεβρουαρίου είναι η εξής: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους».