Η ανακοίνωση, την Τρίτη, από τον πρωθυπουργό, του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, διά της επιβολής προστίμου 100 ευρώ μηναίως, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις  και συζητήσεις τόσο για την αποτελεσματικότητα και την ορθότητα του μέτρου, όσο και την συνταγματικότητά του.

Ads

Εξάλλου οι εν λόγω αμφισβητήσεις, επιφυλάξεις και προβληματισμοί είχαν τεθεί από την ίδια την κυβέρνηση, πολύ πρόσφατα, και μάλιστα από κορυφαίους υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Οι πρωθυπουργικές παλινωδίες

Έχουν περάσει λιγότερο από δύο μήνες, όταν ο πρωθυπουργός απέρριπτε το ενδεχόμενο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, στις 18 Οκτωβρίου, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας για την πανδημία, ο Κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει σχετικά, ότι «δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν να εμβολιαστεί και οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έφτασαν στα όριά τους στις δύο κατηγορίες που τους επιβάλαμε. Δεν πρόκειται να επιβάλλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.».

Ads

Το ίδιο επανέλαβε και στην συνέντευξή του στο Mega, στις 3 Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι δεν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσιών υπαλλήλων, όπως οι αστυνομικοί, καθώς διαπιστώθηκε ότι η υποχρεωτικότητα εξάντλησε τα όρια της ενώ όπως αναγνώρισε αναφύονται θέματα πως θα καλυφθούν τα κενά. «Χτυπάμε σε ένα τείχος αντίδρασης στους ανεμβολίαστους καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτικότητα τόσο μεγαλύτερη είναι αντίδραση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η ρητορική άλλαξε άρδην μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 60. Έτσι, την Τετάρτη, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι η υποχρεωτικότητα «αποτελεί μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα και η αποφασιστικότητα». Πρόσθεσε, ότι «από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη».

Για το δε πρόστιμο υποστήριξε ότι «μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα». Τέλος, και ενώ πολλοί συνταγματολόγοι θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας του μέτρου, κάτι που είχε θέσει και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πριν από λίγο καιρό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική».