Το γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία ενός Γερμανού νεαρού που βρίσκεται στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, και ο οποίος αφού ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ, μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο, αναρωτιέται «Τι χώρα είναι αυτή που πρέπει να φοβάσαι την αστυνομία;». Το περιστατικό του Γερμανού φοιτητή δεν είναι το μοναδικό, καθώς μετά τον τραυματισμό δύο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στα Εξάρχεια. Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν επίθεση της αστυνομίας γύρω από την πλατεία, ενώ άνδρες των ΜΑΤ έκαναν καταστροφές σε επιχειρήσεις αλλά και σε μία πολυκατοικία στην περιοχή σύμφωνα με μαρτυρίες.

Ads

«Με έδειρε η Ελληνική Αστυνομία. Στεκόμουν στον δρόμο, κοντά στη διαδήλωση. Χωρίς όπλα, το πρόσωπό μου ήταν ακάλυπτο. Απλώς στεκόμουν μόνος σε μια γωνία, έχοντας σηκωμένα τα χέρια μου για να φαίνεται ότι είμαι άοπλος. Με έριξαν στο έδαφος βαρώντας με τα γκλομπ. Δεν είχα κάνει τίποτα, δεν είχα πει τίποτα. Ενώ ήμουν πεσμένος στο έδαφος, ουρλιάζοντας, ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί έρχονταν να με χτυπήσουν. Αυτή τη στιγμή κρύβομαι στο σπίτι κάποιων πολύ ευγενικών Ελλήνων. Τι χώρα είναι αυτή που πρέπει να φοβάσαι την αστυνομία;», ήταν το μήνυμα που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Ni Ls.

image

Της καταγγελίας του Γερμανού φοιτητή, είχε προηγηθεί καταγγελία του περιοδικού VICE ότι ένας φωτορεπόρτερ και μία δημοσιογράφος του δέχτηκαν επίσης επίθεση από άνδρες της αστυνομίας. Σύμφωνα με την καταγγελία, η φωτορεπόρτερ χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ στη διάρκεια της πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ ο δημοσιογράφος τραυματίστηκε από άνδρες της ομάδας Δέλτα στη διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια.

Ads

image

«Γυναίκα φωτορεπόρτερ του VICE, χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της πορείας από τα ΜΑΤ στην πλάτη ενώ την τράβηξαν και από τα μαλλιά. Λίγη ώρα αργότερα, ο δημοσιογράφος του VICE, Αντώνης Ντινιακός (ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν στα Εξάρχεια με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ Λευτέρη Μπιντέλα), δέχθηκε επίθεση στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σουλτάνη από άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ, οι οποίοι τον χτύπησαν με τις μηχανές τους στο χέρι και στο γόνατο, ενώ στη συνέχεια 4 αστυνομικοί κατέβηκαν και τον πέταξαν στο έδαφος. Αυτή την ώρα μονάδες της ομάδας ΔΕΛΤΑ περνούν με τις μηχανές τους μέσα από τα στενά των Εξαρχείων οδηγώντας επικίνδυνα και εκφοβίζοντας από ανθρώπους που επιστρέφουν στα σπίτια τους μέχρι και δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα», έγραψε το VICE.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=youtu.be]

Σε αντίστοιχη καταγγελία προχώρησε και η ρεπόρτερ του MEGA, Ειρήνη Ανδρουλάκη, η οποία μέσω του λογαριασμού της στο twitter «ευχαρίστησε» την Ομάδα Δέλτα για την κροτίδα που πέταξε στα πόδια της αστυνομικός της, την ίδια στιγμή που χειρονομούσε απέναντι της.

image

Στην οδό Ερεσού 67, τρεις νεαροί ένοικοι όταν προσπάθησαν να μπουν στην πολυκατοικία που διαμένουν δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να σπάσει η τζαμαρία της πολυκατοικίας. Λίγο νωρίτερα σύμφωνα με μαρτυρίες, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε δύο υπαλλήλους περιπτέρου της πλατείας Εξαρχείων προκαλώντας ζημιές στην επιχείρηση.

image

Οι καταγγελίες για την αστυνομική βία έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια: «Σε ό,τι έχει να κάνει με το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων, έχω να δηλώσω ότι από την πλευρά μας πράξαμε τα δέοντα. Θέλω να ελπίζω ότι οι παρασπονδίες ήταν πάρα πολύ μικρές και λίγες σε σχέση με τη γενική εικόνα που είναι πολύ καλή».

Η αστυνομία είχε δείξει από νωρίς τις διαθέσεις της, αφού η πορεία της Αθήνας χτυπήθηκε με δακρυγόνα και κρότου λάμψεις από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, όταν το μπλοκ της αναρχσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε έφτασε στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Σύμφωνα με τις αναφορές των διαδηλωτών η πορεία ήταν εντελώς ειρηνική και η επίθεση των ΜΑΤ έγινε απρόκλητα.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=youtu.be]

Επεισόδια σημειώθηκαν και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο, ενώ στα Χανιά η αστυνομία προσήγαγε μέχρι και ανήλικους μαθητές.

Διαβάστε το χρονικό της πορείας της 17η Νοεμβρίου για το Πολυτεχνείο:
Επεισόδια και αστυνομική βία μετά τις διαδηλώσεις