Mια δυσκολη επίσκεψη, σε μια ακόμη πιο δυσκολη διεθνή και γεωπολιτική συγκυρία, δοκιμάζει σήμερα τα όρια προσέγγισης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας αλλά και μεταξύ της Τουρκίας του Ερντογάν και της Ευρώπης.

Ads

Την επομένη της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται στην Αθήνα σε ένα ταξίδι που και μόνον το γεγονός ότι χρειάστηκε επτά μήνες για να προετοιμαστεί δείχνει και τις υψηλες προκλήσεις που εμπεριέχει. Ο ίδιος ο Ερντογάν έσπευσε δε, να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη αυτών των προκλήσεων θέτοντας, λιγες ώρες προν φθάσει στην Αθήνα θέμα “επικαιροποίησης” της Συνθήκης της Λωζάνης.

Με την κίνηση αυτή, σε συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ, ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να ανοίξει επικίνδυνη ατζέντα προκαλώντας έντονη ενόχληση στην ελληνική κυβέρνηση και εγείροντας ερωτήματα για το τι ακριβώς επιδιώκει με το ταξίδι του στην Ελλάδα.

“Πρώτα και κύρια”, δήλωσε  ο τούρκος πρόεδρος, “η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω συγχρόνως ότι όλες οι συνθήκες χρειάζονται μία επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, χρειάζεται επικαιροποίηση”.

Ads

“Οταν μιλάμε για επικαιροποίηση”, πρόσθεσε, “μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα και κάποιες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε να συζητήσουμε”.

Την  δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για την στάση Ερντογάν εξέφρασε με  σαφή τροπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημητρης Τζανακόπουλος επισημαίνοντας  ότι “η συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα”.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι “η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη” και επεσήμανε: “Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της δημόσιας αποδοκιμασίας, οι δηλώσεις Ερντογάν πυροδότησαν χθες το βράδυ και κύκλο διπλωματικών επαφών και παρεμβάσεων προς την Άγκυρα.

Εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης, στην “ατζέντα” που επιχείρησε να ανοίξει μέσω της συνέντευξής του ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε, ως αναμενόταν, και το ζήτημα των 8 τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του 2016, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για έκδοσή τους.

“Μου είχε πει ο Τσίπρας ότι θα εκδίδονταν εντός 15-20 ημερών. Ακόμη είναι στην Ελλάδα», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει πάντως πως το ταξίδι του στην Αθήνα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό και ότι θεωρεί πως θα είναι “συναρπαστικό”. Δεν παρέλειψε, δε, να προσθέσει και την αιχμή για την επίσκεψή του στην Θράκη, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να μην την επισκεφθεί καθώς εκεί ζουν 150 χιλιάδες “ομοεθνείς”.

Στην ελληνική πλευρά επικρατεί ήδη υψηλός βαθμός επαγρύπνισης τόσο για τις σημερινές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα στην Αθήνα όσο και για την αυριανή επίσκεψη Ερντογάν στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο τούρκος πρόεδρος θα μείνει περίπου 6 ώρες στην Κομοτηνή, θα προσευχηθεί στο τζαμί Κιρμαχαλέ, και θα έχει συνάντηση με  παράγοντες της μειονότητας σε ξενοδοχείο της πόλης.