Το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία καλύπτουν τα αγροτικά προϊόντα. Η συνολική αξία των εξαγωγών αγγίζει τα 406 εκ. ευρώ, τα οποία κινδυνεύουν να εξανεμιστούν μετά την υπογραφή Πούτιν για εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία από χώρες οι οποίες έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα του για την κρίση στην Ουκρανία. Ο υπ. Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το θέμα και προέβη σε διαβεβαιώσεις για την προστασία της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, ωστόσο, δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο ή συγκεκριμένη στρατηγική. Η επίσημη λίστα των προϊόντων που σταματά να εισάγει Ρωσία. Τη διακοπή των κυρώσεων προς τη Ρωσία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads

Η λυπητερή
 
Η αξία των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας στη Ρωσία αγγίζει το επίπεδο των 406 εκατ. ευρώ. Το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών καλύπτουν τα αγροτικά προϊόντα. Ρωσία και Ουκρανία να απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Μάλιστα αυτή την εποχή το ροδάκινο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας σεζόν.
 
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια κ.ά.( 12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων – μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).
 
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Ρωσία έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 108 εκατ. ευρώ (12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο) και σε όγκο τους 140.000 τόνους. Εξ αυτών, 122.000 τόνοι «έφυγαν» απευθείας από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Επίσης, κατά το τελευταίο έτος, το 41% των συνολικών εξαγωγών νωπού ροδάκινου κατευθύνθηκε στην αγορά της Ρωσίας.
 
«Πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων
 
Ήδη, «πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα, με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών. Κανένας εισαγωγέας ή εξαγωγέας δεν φορτώνει, γιατί δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η εξέλιξη.
 
Οι τιμές πώλησης ακολουθούν πορεία ελεύθερης πτώσης. Εξαγωγείς και παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και οι εκπρόσωποι αναφέρουν ότι αν τελικά ισχύσει το εμπάργκο οι Βρυξέλλες θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους πληγέντες.
 
Μόνο στην Ημαθία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8.000 – 9.000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, μεγάλο μέρος των οποίων – πάνω από 50% – έχουν ως προορισμό τη Ρωσία, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.
 
«Ενδεχόμενο εμπάργκο θα δώσει στους παραγωγούς τη χαριστική βολή, σε μια χρονιά που εξελίχθηκε ούτως ή άλλως καταστροφικά, εξαιτίας του χαλαζιού, των έντονων βροχοπτώσεων, της υπερπαραγωγής ροδάκινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και της υποτίμησης του ρουβλίου και της ουκρανικής γρίβνας. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού της Ημαθίας κατευθύνεται στη Ρωσία, ενώ τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά» εξηγεί.
 
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Πέλλα, όπου έχουν επίσης ακυρωθεί πολλές φορτώσεις για Ρωσία και οι τιμές έχουν «πέσει στα τάρταρα, με το νεκταρίνι να έχει υποχωρήσει στα 0,08 ευρώ/κιλό και τον χυμό στο 0,06, όταν το κόστος παραγωγής είναι 0,18 ευρώ» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος» Στράτος Αυγουστής.
 
«Οι ομάδες παραγωγών στον νομό μας, προκειμένου να διατηρήσουν τη μορφή τους ως τέτοιες, πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν τουλάχιστον 300 μέλη και τζίρο 3 εκατ. ευρώ. Αλλά άντε να κάνεις τζίρο 3 εκατ. με τιμές 0,06 και 0,08 ευρώ το κιλό. Όπως πάνε τα πράγματα, καμία ομάδα δεν πρόκειται να επιβιώσει στην Πέλλα» προσθέτει.
 
Καταστροφική θα είναι ενδεχόμενη ισχύς του εμπάργκο και για τις εξαγωγές κομπόστας και χυμού ροδάκινου, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου. Σήμερα, η ρωσική αγορά απορροφά περίπου 6000-7000 τόνους ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου και 15.000 -20000 τόνους χυμού ροδάκινου, συνολικής αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ.
 
«Μετά και τη σύσκεψη στο υπουργείο, ελπίζουμε ότι δεν θα βγούμε πολύ χαμένοι κι ότι τα μεταποιημένα φρούτα θα βγουν ‘απ’ έξω’ σε ό,τι αφορά την απαγόρευση. Γίνεται καλή δουλειά από το υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι όμως να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε. Εάν τα προϊόντα μας συμπεριληφθούν σε αυτά που θα επηρεαστούν από το εμπάργκο, πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις από την ΕΕ» επισημαίνει ο Κώστας Αποστόλου.
 
Ενδεχόμενο οριστικής απώλειας της αγοράς
 
Αντιπροσωπείες τριών χωρών διεκδικούν ήδη το κομμάτι της «πίτας» που χάνει η ΕΕ και αυτό που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο να χαθεί οριστικά η ρωσική αγορά. «Γνωρίζουμε ότι σήμερα και αύριο θα βρίσκονται στη Ρωσία αντιπροσωπείες από Αργεντινή, Χιλή και Τουρκία, οι οποίες θα επιδιώξουν να αναπληρώσουν με δικές τους εξαγωγές τα ευρωπαϊκά προϊόντα στα οποία θα επιβληθεί εμπάργκο» σημειώνει ο Χρήστος Αποστόλου.