Το θέμα των υποχρεώσεων που έχουν πλέον και οι εταίροι, μετά την αξιολόγηση, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 

Ads

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον κεντρική τραπεζίτη της Ευρώπης, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ζήτησε μετά το πέρας της αξιολόγησης – η οποία, όπως είπε, πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν – να υπάρξει εκπλήρωση των υποχρεώσεων και εκ μέρους των εταίρων.

«Ο κανόνας pacta sunt servanda, δηλαδή όσα συμφωνήθηκαν πρέπει να τηρούνται, ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους εταίρους μας» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Όπως σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – όχι στη βάση του κουρέματος αλλά με βάση τους κανόνες του ESM, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ads

Επιπλέον τόνισε ότι στάθηκε στην αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την πλευρά της ΕΚΤ, ώστε, όπως εξήγησε, «να γυρίσουμε στην ομαλότητα εκείνη, η οποία υπήρχε όταν δεν είχαμε αυτού του είδους την οικονομική κατάσταση που προέκυψε μετά την επιβολή των capital controls, και επιπλέον για να μπορέσουμε ακριβώς να τελειώσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα με τα capital controls που αποτελούν όπως είναι γνωστό μια τροχοπέδη στην ομαλή εξέλιξη του όλου τραπεζικού αλλά και του όλου οικονομικού μας συστήματος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η ΕΚΤ στην κρίση που αντιμετωπίζουμε ως χώρα έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Μάριο Ντράγκι και τους συνεργάτες του. Του εξέφρασε δε, τη συμπαράσταση για να συνεχίσει την προσπάθεια προκειμένου να καταστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «πραγματική κεντρική τράπεζα» και να έχει όλες τις δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίζει ευχερέστερα και αποτελεσματικότερα τις μεγάλες κρίσεις που υπάρχουν και που δεν πρόκειται να τελειώσουν.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν μέλη του επιτελείου του, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας.