Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε την Παρασκευή το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς πληθαίνουν οι προσφυγές που αμφισβητούν τη συνταγματικότητά του. Η απόφαση αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες. Μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί το ειδικό τέλος, ενώ διευκρίνισε πως η σχετική εγκύκλιος προβλέπει μειωμένο τέλος για τις ευπαθείς ομάδες και πως από του χρόνου θα καταβάλλεται σε περισσότερες δόσεις.
 

Ads

Κατά του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), που θεσπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Νόμου 4021/2011 έχουν προσφύγει, μεταξύ άλλων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλοι, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την επιβολή του σχετικού τέλους, που θα πληρώνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

H επίμαχη απόφαση χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματική και ως λόγοι ακύρωσης προβάλλονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:
 
– Η παράβαση του άρθρου 1 παρ. 3 και άρθρου 26 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού ο νόμος αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρίες καθήκοντα κρατικής εξουσίας (υπολογισμός και είσπραξη τέλους ακινήτων, βεβαίωση παράβασης για μη πληρωμή και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες).
 
– Η παράβαση της αρχής της νομιμότητας του φόρου. Είναι αντισυνταγματική μια διάταξη που ορίζει ότι η βάση υπολογισμού του φόρου δεν καθορίζεται από τον νόμο όπως αυτός θα εφαρμοστεί από διοικητικές αρχές, αλλά από την ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
 
– Το συγκεκριμένο τέλος δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και αποτελεί φόρο κατά την έννοια του άρθρου 78 του Συντάγματος.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η σύμβουλος Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, θα αναπτύξει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων (ΔΣΑ κ.λπ.) κατά του ειδικού τέλους, χωρίς ωστόσο να λάβει θέση επί των ισχυρισμών τους.

Ads

Σημειώνεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν θα συζητηθούν όλες οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί (ο αριθμός τους είναι μεγάλος), αλλά μέρος αυτών.

Νέα προσφυγή με αιχμή τα διατηρητέα

Στο μεταξύ, νέα προσφυγή κατά του ειδικού τέλους ακινήτων κατέθεσαν 17 ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ αυτών και δικηγόροι, υποστηρίζοντας επίσης ότι είναι αντισυνταγματικό.

Για πρώτη φορά, όμως, θέτουν ζήτημα για την επιβολή του τέλους στα διατηρητέα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το «χαράτσι» μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται.

Όμως, η πρόβλεψη αυτή «διευκολύνει την εγκατάλειψη και πάντως τη μη τακτική συντήρηση κτιρίων που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των διατηρητέων, με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων».

Ήδη, «οι ιδιοκτήτες διατηρητέων επιβαρύνονται με μεγάλα χρηματικά ποσά για τη συντήρησή τους». Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, «τιμωρούνται οι επιμελείς κύριοι ή νομείς τους, που τα κατοικούν, τα φροντίζουν και τα συντηρούν, ως στοιχεία της εθνικής μας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με επιπλέον φορολογικό βάρος, αντί να ενθαρρύνονται προς την κατεύθυνση της διάσωσης και της συντήρησής τους». Και όλα αυτά, υπογραμμίζουν, τη στιγμή που η χώρα μας έχει επικυρώσει με νόμους διεθνείς συμφωνίες (πλέον των συνταγματικών προβλέψεων) για τη διάσωση και τη συντήρηση των διατηρητέων.

Ακόμη, οι 17 ιδιοκτήτες ακινήτων τονίζουν: «Με τη νέα φορολογική λαίλαπα, λοιπόν, απομειώνεται η ήδη λειψή, από την πλευρά του Φορολογικού Δικαίου, προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, επιβαρύνονται επιπλέον οι ιδιοκτήτες ή νομείς διατηρητέων κτιρίων και διευκολύνεται εν τοις πράγμασι η καταστροφή της αρχιτεκτονικής μας πολιτισμικής κληρονομιάς, με συνέπεια να παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασίας της».

Παπαδήμος: Μειωμένο το τέλος ακινήτων για ευπαθείς ομάδες
 
Απαντώντας την Παρασκευή σε επίκαιρη ερώτηση της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε πως η σχετική εγκύκλιος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καταβολή μειωμένου τέλους ακινήτων για πολύτεκνους με χαμηλό εισόδημα, άτομα με βαριά αναπηρία, προστάτες ατόμων με βαριά αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Πρόσθεσε ότι στην εγκύκλιο θα προβλέπεται επίσης διαδικασία για διόρθωση λαθών, ενώ θα διευκολυνθεί η καταβολή του τέλους με περισσότερες δόσεις από την επόμενη χρονιά. Πρόσθεσε δε πως από του χρόνου το ειδικό τέλος θα καταβάλλεται σε περισσότερες δόσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία επιχειρείται διόρθωση λαθών. Στην κατεύθυνση αυτή θεσπίζεται μειωμένο τέλος για ιδιοκτήτες πολύτεκνους με χαμηλό εισόδημα, για ανάπηρους και για προστάτες ατόμων με αναπηρία, καθώς και για μακροχρόνια άνεργους. Όπως είπε ο κ. Παπαδήμος με τις νέες ρυθμίσεις «γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε αυτοί που αδυνατούν να εξαιρούνται μέσα από διαδικασία κατά την οποία όμως δεν θα καταστρατηγείται το μέτρο από κανέναν».

Απαντώντας στην κριτική της κ. Παπαρήγα, που ζήτησε κατάργηση του μέτρου, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι «το ζήτημα του τέλους μας έχει απασχολήσει έντονα», διευκρινίζοντας ότι αυτό «κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να περιοριστεί η απόκλιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων», καθώς οι μηχανισμοί είσπραξης του κράτους «πάσχουν διαχρονικά από αδυναμίες». «Δεν πληρώνουν όλοι τους φόρους που τους αναλογούν και αυτό είναι παράγων κοινωνικής αδικίας», είπε, σημειώνοντας ότι το σύστημα είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ «έχει σημαντικά πλεονεκτήματα αναλογικότητας». Παράλληλα, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν το θεωρώ σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες μας που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος».
 
Αναπτύσσοντας την ερώτησή της η κ. Παπαρήγα ζήτησε την κατάργηση του τέλους για όλους και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να μην το πληρώσουν. «Περιμέναμε ότι θα είχε ήδη προχωρήσει η κατάργηση του τέλους. Η κυβέρνηση θα έπρεπε σε αυτό το ζήτημα να κάνει ένα βήμα πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Κοινή έκκληση στην κυβέρνηση να αποσυνδέσει την καταβολή του έκτακτου τέλους για τα ακίνητα από την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, απεύθυναν χθες, Πέμπτη και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και η ανεξάρτητη βουλευτής, Σοφία Σακοράφα.
 
Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών οι κκ. Τσίπρας και Σακοράφα χαρακτηρίζουν παράνομη και αντισυνταγματική τη σύνδεση του έκτακτου τέλους ακινήτων με τα τιμολόγια του ρεύματος. Επικαλούνται μάλιστα απάντηση του ευρωπαίου επίτροπου για την Ενέργεια, Γκ. Έτινγκερ προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, όπου αναφέρεται ότι «με βάση την κοινοτική νομοθεσία το κράτος δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (όπως η ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή στους καταναλωτές εκείνους που δεν καταβάλλουν διεκδικούμενο φόρο».
 
«Προτίθεται η κυβέρνηση να διευκρινίσει ότι ακόμα και αν δεν καταβληθεί για οποιοδήποτε λόγο ο φόρος αλλά πληρωθεί η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος ο καταναλωτής δεν θα απειλείται με διακοπή της παροχής;», ρωτούν οι κκ. Τσίπρας και Σακοράφα.