Επί πέντε ώρες συζητούσαν το βράδυ της 3ης Ιουνίου οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Αλέξης Τσιπρας με την ελληνική πλευρά να ταξιδεύει στις Βρυξέλλες με βασική επιδίωξη την περαιτέρω σύγκλιση στη συμφωνία και τελικά να μην πιστεύει τις προτάσεις που τις παρουσιάστηκαν από τους θεσμούς: Ένα πεντασέλιδο σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονταν μέτρα ακόμη και εκτός αυτών που είχαν συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Ads

Το Έθνος της Κυριακής αναφέρει πως μόλις το κείμενο δόθηκε στην ελληνική πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του ζήτησαν 45 λεπτά για να μελετήσουν το κείμενο. Εμβρόντητοι από την πρώτη σελίδα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συνέχιζαν να διαβάζουν τους όρους και τα μέτρα που δεν είχαν καμία σχέση με τις συζητήσεις που διεξάγονται εδώ και τέσσερις μήνες, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Επιπλέον έκπληκτη ελληνική πλευρά συνειδητοποίησε ότι πουθενά στο κείμενο δεν γινόταν αναφορά για ελάφρυνση του χρέους, για τη χρηματοδότηση και για το αναπτυξιακό πακέτο, δηλαδή βασικά θέματα που συζητούν η Ελλάδα με τους θεσμούς.

Αμέσως κλήθηκε ο κ. Χουλιαράκης, επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ενώ στην αίθουσα μπήκαν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ. Όταν οι Ντάισελμπλουμ και Βίζερ ρωτήθηκαν ποιος έχει συγγράψει αυτό το κειμενο και με ποια λογική απάντησαν πως αντανακλά τις απόψεις των Θεσμών αλλά δεν αποτελεί δεσμευτικό κείμενο.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας τους είπε πως αυτό το κείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών προσθέτοντας πως η μόνη βάση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με βάση τα δεδομένα είναι η ελληνική πρόταση που συντάχθηκε μετά τις εργασίες του Brussels Group και περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις των θεσμών. Ακολούθησε συζήτηση χωρίς να βρεθεί σημείο επαφής και ο Αλέξης Τσίπρας τελικά σηκώθηκε από τη θέση του και απευθυνόμενος προς τους Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Βίζερ τους ξεκαθάρισε πως «αυτά τα μέτρα που περιέχονται στο κείμενο δεν γίνονται αποδεκτά σε καμία περίπτωση από την ελληνική κυβέρνηση».