Απελευθέρωση της τιμολόγησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αύξηση χρήσης γενοσήμων και περαιτέρω μείωση της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει το κείμενο συμφωνίας με τους «θεσμούς», σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνους».

Ads

Οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) έχουν ουσιαστικά απελευθερωθεί από τις αρχές του έτους, όπως προέβλεπε σχετικός νόμος του 2014. Οι τιμές τους, ωστόσο, δεν έχουν μεταβληθεί, καθώς δεν έχει δημοσιευθεί η εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες.

Η κατάσταση με τα εν λόγω φάρμακα οδεύει προς πλήρη απελευθέρωση. Πέραν των αλλαγών στην τιμολόγηση οι δανειστές πιέζουν για την εφαρμογή της «Εργαλειοθήκης ΙΙΙ» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η πλήρης εφαρμογή της προκαλεί ένταση από την πλευρά των φαρμακοποιών, καθώς προβλέπει απελευθέρωση των καναλιών διανομής των ΜΗΣΥΦΑ, πώλησή τους, δηλαδή, από καταστήματα λιανικής, με δικαίωμα διαφήμισης και μεθόδων προώθησης, όπως οι εκπτώσεις.

Ads

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά καλείται να προωθήσει σειρά μέτρων, ώστε τα γενόσημα φάρμακα να αποτελούν έως τον Δεκέμβριο το 40% του συνολικού όγκου των χορηγούμενων εκτός νοσοκομείων φαρμάκων. Το ποσοστό πρέπει να ανέλθει στο 60% έως το τέλος του 2018, χωρίς να υπολογίζονται τα εκτός πατέντας σκευάσματα (off patent).

Οι εκπρόσωποι των δανειστών κάνουν λόγο για στρεβλώσεις, καθώς συνταγές που εκδίδονται από τους γιατρούς με γενόσημα αλλάζουν στο φαρμακείο με πρωτότυπα φάρμακα.

Οι «θεσμοί» έχουν ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης για το ποσοστό κέρδους και -εάν αυτό δεν είναι αρκετό- να υπάρξουν μέτρα αυτόματου ελέγχου «ύποπτης» συμπεριφοράς από φαρμακοποιούς, όπως αλλαγής της συνταγής και χορήγησης πρωτοτύπου αντί γενοσήμου.

Οι δανειστές πιέζουν για πλήρη εφαρμογή της «Εργαλειοθήκης ΙΙΙ» του ΟΟΣΑ (εκκρεμούν 166 συστάσεις), με το επιχείρημα πως έτσι θα προκύψει αύξηση του ανταγωνισμού και μείωση της μέσης τιμής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Εως τον Σεπτέμβριο θα απλοποιηθούν οι κανόνες και θα αρθούν οι περιορισμοί για τις φαρμακαποθήκες και τα ΜΗΣΥΦΑ.

Η νομοθεσία που εκδίδεται από την κυβέρνηση -σημειώνουν- θα απελευθερώσει το καθεστώς τιμολόγησης των ΜΗΣΥΦΑ, χωρίς περιορισμούς τιμών και ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης, με εξαίρεση τις αγορές από δημόσια νοσοκομεία.

Στόχος των επικείμενων παρεμβάσεων είναι η περαιτέρω μείωση των τιμών του συνόλου των φαρμάκων και των δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ. Η μείωση θα προκύψει από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και τη σύσταση φορέα αξιολόγησης καινοτομίας Υγείας (ΗΤΑ), ο οποίος θα αποφασίσει ποια καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες πρέπει να αποζημιώνονται.

Στον έλεγχο της δαπάνης έχει συμβάλει το δελτίο τιμών φαρμάκων του περασμένου Νοεμβρίου. Στο εξής το υπουργείο Υγείας θα στέλνει στους «θεσμούς» αρχείο με τις τρεις χαμηλότερες ευρωπαϊκές τιμές, με βάση τις οποίες τιμολογούνται τα κυκλοφορούντα στη χώρα μας φάρμακα, οι τιμές του προηγούμενου έτους, μαζί με τις τυχόν εξαιρέσεις.