Κυριακή πρωί στο κτήμα Τατοΐου βλέπεις μια εικόνα που ίσως δεν περιμένεις. Στην καταπράσινη έκταση των 42.000 στρεμμάτων συρρέει πλήθος κόσμου. Οικογένειες, νεανικές παρέες, ηλικιωμένες παρέες, ποδηλάτες, πεζοπόροι, προσκοπικές ομάδες και φυσικά αμέτρητα τετράποδα με ή χωρίς οικογένεια!

Ads

 
Το κτήμα είναι πανέμορφο και κατάφυτο αν και χρειάζεται – εμφανώς – φροντίδα. Το δάσος επίσης. Τα περίπου 50 κτίρια που αποτελούσαν το – αρχικά – θερινό και κατόπιν μόνιμο ανάκτορο και τις εγκαταστάσεις του είναι κλειστά για το κοινό και εγκαταλελειμμένα.
 
Σχέδια για την αναμόρφωση του κτήματος και των εγκαταστάσεων υπάρχουν από το 2012 όμως έμεναν στο συρτάρι. Αυτό τώρα ίσως αλλάξει. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέσυρε τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Αθήνας – επί προεδρίας του Γιάννη Πολύζου – και την τροποποίησε.
 
Η διαδικασία κατέληξε σε ένα σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) – με την οποία εγκρίνονται νέες χρήσεις γης για το Τατόι – το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης έως και την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015.
 
Πολύ σύντομα το σχέδιο προβλέπει την μετονομασία του κτήματος σε «Μητροπολιτικό Πάρκο Τατοΐου Ελεύθερης Πρόσβασης». Το πάρκο θα είναι ανοιχτό για το κοινό, χωρίς εισιτήριο. Θα δημιουργηθούν μουσειακοί χώροι αλλά και χώροι εστίασης ενώ θα αναβιώσουν οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες με τη δημιουργία βουστασίου, ποιμνοστασίου και ιπποστασίου, αμπελώνα και ελαιώνα. 
 
Η κοινή υπουργική απόφαση

Ο χάρτης χρήσης γης

Το κεντρικό ανάκτορο

image

Ads

image

image

image

Η περίφραξη του κεντρικού κτιρίου

image

Ο μοναδικός και μοναχικός κάτοικος του ανακτόρου! (εντός περίφραξης)

image

Η πισίνα 

image

Τα εξωτερικά λουτρά

image

image

image

image

Τα αυτοκίνητα του ανακτόρου έχουν περιέλθει σε άγρια κατάσταση…

image

image

image

image

Εκδρομείς!

image

Τα πρώην κελάρια

image

image

Οι κουζίνες… και η κατάσταση των κτιρίων

image

Το αστυνομικό τμήμα

image

Το φυλάκιο

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Λοιπές εγκαταστάσεις και κτίρια