Ο Νίκος Δένδιας είναι ένας από τους ελάχιστους ίσως υπουργούς της κυβέρνησης που δεν ενεργεί υπό και κατόπιν των εντολών του «επιτελικού κράτους».

Ads

Οσοι τον γνωρίζουν λένε ότι αντιλαμβάνεται, και ασκεί, τα υπουργικά καθήκοντα με όρους «ορθόδοξης πολιτικής» και όχι εξωκοινοβουλευτικού μάνατζμεντ.
Ενδεχομένως και γι αυτό, οι σχέσεις του με το Μαξίμου κινούνται εδώ και καιρό σε δύσκολη ισορροπία. Τους τελευταίους μήνες όμως η σχέση αυτή δοκιμάζεται πια επί θεμελιώδους εθνικού θέματος, στα ελληνοτουρκικά. Και δείχνει να γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο πλησιάζει η σύνοδος κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου και η ευρωπαϊκή συζήτηση για την επιβολή ή μη κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται υπέρμαχος της πιο σκληρής γραμμής όχι μόνον απέναντι στην ‘Αγκυρα, αλλά και εντός της Ευρώπης απέναντι στην Γερμανία.

Ηταν ο πρώτος που έθεσε την – ρεαλιστική ή μη – πρόταση για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, είναι πεπεισμένος ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν θέλει και θα αποτρέψει την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων, και θεωρεί ότι η Αθήνα πρέπει να ακολουθήσει πιο επιθετική διπλωματία και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης – εδικά, έναντι του Βερολίνου.

Ads

Τις θέσεις του αυτές δεν τις κρύβει – αντιθέτως εσχάτως φροντίζει να τις προβάλει και δημόσια, και αποκορύφωμα ήταν η τελευταία του συνέντευξη στο Politico. Εκεί είπε ότι η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτοντας την πρόταση για εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, και πως εάν επιμείνει στην ίδια στάση και κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής τότε δεν θα έχει διδαχθεί τίποτα από τα μαθήματα του παρελθόντος.

Αυτή ακριβώς η επισήμανση μάλλον δεν ενόχλησε μόνον το Βερολίνο αλλά και κάποιους στην κυβέρνηση όπως προέκυψε από το κλίμα του Σαββατοκύριακο.

Σήμερα, η εφημερίδα «Δημοκρατία» έγραψε ότι τις θέσεις αυτές ο Νίκος Δένδιας τις διατύπωσε και απ’ ευθείας στην ίδια την Ανγκελα Μέρκελ σε μυστική συνάντηση που είχαν στο τελευταίο ταξίδι του στο Βερολίνο. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν ότι υπήρξε «μυστική συνάντηση» Δένδια-Μέρκελ και ανέφεραν ότι η συνέντευξη στο Politico δεν είχε κάποιον χαρακτηριστικό απευθυνόμενο στην καγκελάριο, δεν διέψευσαν όμως την ουσία των θέσεών του.

Αντιθέτως, για την επίμαχη αναφορά στα «μαθήματα» που έπρεπε να έχουν πάρει η Ευρώπη και η Γερμανία, επεσήμαναν πως η ακριβής φράση του Νίκου Δένδια ήταν η εξής: «Εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη «αφέλεια»-και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα».

Στο Μαξίμου, ή τουλάχιστον σε συγκεκριμένους κύκλους εντός Μαξίμου, και πάλι δεν είναι ικανοποιημένοι. Η σύγκρουση, ή ακόμη και η πίεση προς την Μέρκελ δεν είναι μέσα στην κεντρική κυβερνητική ατζέντα. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως η Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας και εν αναμονή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν έχει την πολυτέλεια για πρόβες ρήξης με την καγκελαρία, έστω κι εάν στην σύνοδο του Δεκέμβρη η Μέρκελ καταφέρει να κλείσει το κεφάλαιο Τουρκία με μια λίστα προσχηματικών και ανώδυνων κυρώσεων.

Κάποιοι θεωρούν – και το διαρρέουν επίσης – πως ο Νίκος Δένδιας κάνει «παιχνίδι» με την αμερικανική πλευρά και ρισκάρει υπέρ αυτής την «συμμαχία με την Γερμανία».

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να λέει απλώς ότι η Αθήνα πρέπει να εκμεταλλευτεί περισσότερο την διατλαντική συγκυρία και θεωρεί ότι η νατοϊκή ατζέντα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου «κουμπώνει» πιο πολύ με τα ελληνικά συμφέροντα στην παρούσα φάση. Η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, άλλωστε, που έγινε με τις ευλογίες του Στέητ Ντιπάρτμεντ ήταν προϊόν κυρίως της πίεσης Δένδια. Ηταν η συμφωνία που μάλλον εξόργισε το Βερολίνο, εκνεύρισε αρκετούς στην Αθήνα, και τίναξε στον αέρα το ελληνοτουρκικό προσύμφωνο Σουρανή-Καλίν.

Στο δια ταύτα το κλίμα ήταν και παραμένει βαρύ. Οι εντός κυβέρνησης υπέρμαχοι της ήπιας προσέγγισης προς την Τουρκία χρεώνουν επίσης στον Νίκο Δένδια ότι κινήθηκε αυτοβούλως και χωρίς «κεντρική έγκριση» όταν ζήτησε με επιστολή του από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες να μην προμηθεύουν με οπλικά συστήματα την Αγκυρα, όπως και όταν κατέθεσε το αίτημα για αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να έφριξε όταν, με το Oruc Reis να κόβει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πληροφορήθηκε την γνωστή δήλωση Γεραπετρίτη ότι η εθνική «κόκκινη γραμμή» είναι μόνον τα χωρικά ύδατα και τα έξι μίλια. Παραμένει άγνωστο εάν ο Νίκος Δένδιας φρίττει επίσης – ή απλώς αγνοεί – και τις σταθερές διαρροές ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης προαλείφεται για διάδοχός του στο υπουργείο Εξωτερικών…