O πρώτος συναγερμός στη σκιά του «κόφτη» σημαίνει στο υπουργείο Οικονομικών μετά τη μεγάλη υστέρηση που έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα έσοδα του Ιουλίου.

Ads

Η υστέρηση φθάνει στα 513 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, καθώς εισπράχθηκαν 4,854 δισ. ευρώ έναντι στόχου για καθαρά έσοδα 5,367 δισ. ευρώ.

Η οριστικοποίηση των στοιχείων τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να περιορίσουν κατά τι αυτή την απόκλιση, ωστόσο ο προβληματισμός είναι έντονος καθώς η πτώση των εσόδων έρχεται παρά το κύμα αυξήσεων σε άμεσους και έμμεσους φόρους.

Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 175 εκατμμύρια ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 και κατά 741 εκατομμύρια συγκρητικά με τον Ιούλιο του 2014, παρ’ ότι η φορολογία πλέον είναι σημαντικά υψηλότερα.
 
Πάνω από τον στόχο τα έσοδα του 7μήνου

Ads

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν μεν ότι στο σύνολο του πρώτου επταμήνου τα έσοδα παραμένουν κατά 600 εκατομμύρια υψηλότερα του στόχου του προϋπολογισμού και διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ενεργοποίησης του «κόφτη» δαπανών, ωστόσο τα πάντα θα εξαρτηθούν από το εάν η τάση του Ιουλίου θα παγιωθεί και τους επόμενους μήνες.

Οι επιστροφές φόρου

Με βάση την πρώτη ανάλυση των στοιχείων η μεγάλη υστέρηση οφείλεται σε δύο παράγοντες -αφ’ ενός τις αυξημένες επιστροφές φόρων και, αφ’ ετέρου, στα μειωμένα έσοδα από τα τελωνεία.

Οι επιστροφές φόρου έφθασαν στα 1,860 δις ευρώ και ήταν αυξημένες κατά περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Ακόμη κι εάν αφαιρεθεί όμως το ποσό αυτό, προκύπτει υστέρηση 33 εκατομμυρίων που διαπιστώνεται ότι προέρχεται κυρίως από τις εισπράξεις των τελωνείων αφού οι πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ στις Εφορίες κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
 
Αλεξιάδης: Δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης

Το γεγονός των αυξημένων επιστροφών, έως βασική αιτία της πτώσης, επεσήμανε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Εάν ακολουθούσαμε τις τακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων ως προς τις επιστροφές και δίναμε λιγότερες, δεν θα είχαμε τόση απόκλιση στα καθαρά έσοδα».

Ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε επίσης πως δεν πρόκειται να χρειαστεί ενεργοποίηση του κόφτη καθώς στο επτάμηνο «είμαστε πολύ πιο πάνω από το στόχο του Προϋπολογισμού στα έσοδα», ενώ καθησυχαστικό ήταν και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πηγές του οποίου ανέφεραν ότι «η ταμειακή ροή των εσόδων τον Ιούλιο δεν δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους».
 
Καθοριστικός ο Σεπτέμβριος

Ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός ότι τον Ιούλιο άρχισε η μεγάλη, εξάμηνη κούρσα της είσπραξης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ κρατά σε επιφυλακή τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν ότι καθαρότερη εικόνα θα υπάρξει τον Σεπτέμβριο. Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας κατά τον οποίο θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος ταυτόχρονα με τον ΕΝΦΙΑ.

Για να πιαστεί ο στόχος των ετήσιων εσόδων και να διασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ πρέπει έως το τέλος του έτους να εισπραχθούν φόροι ύψους 25 δις ευρώ. Η ενεργοποίηση του «κόφτη» με βάση το Μνημόνιο θα γίνεται όταν υπάρχει απόκλιση στον στόχο του πλεονάσματος.