Είναι τελικά το Ελληνικό αρχαιολογικός χώρος; Πρέπει ή δεν πρέπει να παγώσει η επένδυση της Lamda Developement έως ότου διαπιστωθεί η αξία των αρχαιοτήτων του χώρου; Και υπάρχει ή δεν υπάρχει πεδίο σύγκλισης ανάμεσα στην δεδηλωμένη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το ταχύτερο η επένδυση και στις ισχυρές ενστάσεις που προβάλλουν οι αρχαιολόγοι αλλά και υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού;

Ads

Την αισιόδοξη και “ισορροπημένη” απάντηση στα ερωτήματα αυτά επιχείρησε να δώσει σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιώρλας δηλώνοντας στον “ΣΚΑΙ’ ότι “οι πρώτες μπουλντόζες θα μπουν στο Ελληνικό μέσα στο 2018”.

Ωστόσο, η θέση αυτή τελεί ακόμη υπό την αίρεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο μετά από μια οκτάωρη συνεδρίαση, ενστάσεις επί ενστάσεων και εντάσεις επί εντάσεων παρέτεινε εκ νέου το θρίλερ του Ελληνικού – ένα θρίλερ, το οποίο κρυβει και υπόγειες πολιτικές διαφωνίες.

Ο Στέργιος Πιτσιώρλας αναφερόμενος σ’ αυτές τις διαφωνίες – προερχόμενς κυρίως από στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού – είπε ότι “πρέπει πάντοτε να βρίσκουμε την κατάλληλη ισορροπία”. Για να προσθέσει ότι η ύπαρξη αρχαιοτήτων, είτε στο Ελληνικό είτε αλλού, είναι πλεονέκτημα για τη χώρα και πως οι επενδύσεις θα πρέπει να γίνονται με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση της.

Ads

Στο δια ταύτα, ωστόσο, επέμεινε ότι ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουν κλείσει και οι τελευταίες εκκρεμότητες, θα έχει εκδοθεί και το αναγκαίο Προεδρικό Διάταγμα, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο και, εν τέλει, μέσα στο 2018 θα “μπουν οι μπουλντόζες”.

Προς ενίσχυση της αισιοδοξίας του ήρθε και η χθεσινή απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων που απελευθερώνει, από την δική του πλευρά τουλάχιστον, την υλοποίηση της επένδυσης.

Ομως ουδείς εγγυάται ακόμη ότι θα συμβεί το ίδιο και με το ΚΑΣ, το οποίο μετά την θυελώδη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, ούτε ενέρκινε ούτε απέρριψε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση στο Ελληνικό. Και απλώς μετέθεσε το θέμα σε νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα.

Εως τότε τα δεδομένα και οι πληροφορίες λένε ότι η εισήγηση που προτίθετο να κάνει – αλλά τελικώς δεν κατέθεσε – γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη προεβλεπε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της μισής έκτασης της επένδυσης.

Σύμφωνα με την αρμόδια εφορία Αρχαιοτήτων, στην περιοχή του Ελληνικού έχουν εντοπιστεί έως τώρα ένας ταφικός περίβολος, μια αγροικία και ένα νεκροταφείο, ένα αρχαίο λατομείο και χώροι απόθεσης υλικών καθώς και ίχνη κατοίκησης.

Η συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασαν οι διευθύνσεις Προϊστορικών- Κλασικών Αρχαιοτήτων και  Βυζαντινών Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων ήταν  να οριστούν κοινόχρηστες ζώνες πρασίνου γύρω από τα ορατά μνημεία ή τα μνημεία που θα προκύψουν κατά τα έργα. Η εισήγηση αυτή όμως δεν πέρασε και η πλειοηφία του Συμβουλίου επέμεινε για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, εικαλούμενη συγκεκριμένα άρθρα και προβλέψεις του αρχαιολογικού νόμου.

Την άποψη αυτή στηρίζει με τον πλέον δυναμικό τρόπο και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, προϊδεάζοντας για νέο γύρο σκληρών αντιπαραθέσεων τόσο στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ όσο και τους επόμενους, κρίσιμους για την πορεία της επένδυσης, μήνες.