Η δημόσια στήριξη εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα προς τον Γιάννη Μπουτάρη κατά τη σημερινή συνάντηση τους, προκειμένου να ηγηθεί αυτός ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου, απεικονίζει με σαφήνεια τη θετική άποψη που έχει ο πρωθυπουργός και για το ενδεχόμενο υποστήριξης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μιας νέας υποψηφιότητας του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Ads

Άλλωστε, το καλό κλίμα μεταξύ των δυο ανδρών δεν προέκυψε σήμερα, μετά την επίθεση που δέχτηκε ο Γιάννης Μπουτάρης το περασμένο Σάββατο, καθώς ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε θετική γνώμη για το έργο του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστική δε η αποστροφή του στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή τους, όπου σημείωσε ότι: «ο Γιάννης ο Μπουτάρης ανέλαβε τη δημαρχία μιας πόλης βουτηγμένης στη διαφθορά και τα χρέη και κατάφερε να έχει μια πόλη δημοκρατική ανοικτή που προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά της».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τvxs.gr στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο στήριξης του Γιάννη Μπουτάρη αντιμετωπίζεται θετικά, χωρίς όμως να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση, καθώς, όπως διευκρινίζουν κορυφαία κομματικά στελέχη, η επιλογή υποψηφίων για τους κεντρικούς δήμους θα  περάσει από την έγκριση της κεντρικής επιτροπής. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να επικρατεί η αντίληψη πως μια τέτοια επιλογή θα αποτύπωνε σε μεγάλο βαθμό το άνοιγμα σε πρόσωπα από τον προοδευτικό χώρο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στην προσπάθεια δημιουργίας μετώπου απέναντι στον συντηρητισμό.

Ads

Σε κάθε περίπτωση είναι γενικότερη η εκτίμηση πως μια τέτοια προοπτική θα λειτουργούσε προωθητικά όσον αφορά στη σύναψη πολιτικών συμμαχιών με τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας. Επιπλέον, θα «στρίμωχνε» ακόμη περισσότερο τη Φώφη Γεννηματά τόσο εντός όσο κι εκτός του πολιτικού της φορέα, ενώ παράλληλα θα έκλεινε οριστικά τη δίοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το μεσαίο χώρο, περιορίζοντάς τον σε ένα στενά δεξιό κι ακροδεξιό ακροατήριο.