Οι εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου Ελληνικού, επέστρεψαν στην Ελληνικό ΑΕ το τελεσίγραφο, που τους ζητούσε, μέσω της προέδρου του Σουλτάνας Σπυροπούλου, εντός ενός μήνα να φύγουν από τις εγκαταστάσεις χωρίς να προτείνει εναλλακτική λύση.

Ads

Το Tvxs.gr επισκέφτηκε το Κοινωνικό Ιατρείο που από τη δημιουργία του το 2011 αποτέλεσε πρότυπο δομής αλληλεγγύης. Χωρίς καμία χρηματοδότηση κατάφερε έως τώρα όχι απλά να στηρίζει χιλιάδες Έλληνες και πρόσφυγες εντός και εκτός Αττικής, αλλά να γίνει παράδειγμα προς μίμηση διεθνώς συγκεντρώνοντας βραβεύσεις.

«Πριν λίγες μέρες μας επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του κοινοβούλιου του Βερολίνου» μας λέει η εθελόντρια Βασιλική Ηλιοπούλου ενώ θυμόμαστε να περνούν το κατώφλι του ο Cephas Lumina ανεξάρτητος Εμπειρογνώμων  του γραφείου Ύπατης αρμοστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ΟΗΕ, η συγγραφέας και ακτιβίστρια  Ναόμι Κλάϊν, η Ελβετίδα βουλευτής Liliane Maury Pasquier, κ.α. Έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ούτε η πολιτεία ούτε ο δήμος έχει προσφερθεί να παραχωρήσει χώρο ώστε να γίνει η μετεγκατάσταση μίας δομής αλληλεγγύης που εν μέσω κρίσης προσφέρει μόνο με την αγάπη και τον χρόνο των εθελοντών της τεράστιο έργο.

«Αυτοί που αποφάσισαν τον αιφνίδιο θάνατο του ΜΚΙΕ ας αναλάβουν την ευθύνη της ουσιαστικής καταστροφής κόπων και δουλειάς 7 ετών και επίσης φαρμάκων και άλλων υλικών, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Επιπλέον, την ευθύνη της στέρησης των φαρμάκων των ασθενών του ΜΚΙΕ με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή τους» λένε οι εθελοντές στην ανακοίνωσή τους.

Ads

Τι σημαίνει το κλείσιμο του όμως, περιγράφει η Β.  Ηλιοπούλου με παραδείγματα. «Σκεφτείτε πως υπάρχει παιδί με νεφρική ανεπάρκεια του οποίου τα φάρμακα καλύπτουμε καθώς είναι ακριβά και οι γονείς είναι άνεργοι. Επίσης καλύπτουμε πρόσφυγες ανασφάλιστους που δεν έχουν ΑΜΚΑ. Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Οι περισσότεροι ασθενείς από τους χιλιάδες που έρχονται στο ιατρείο είναι άνθρωποι μέσης ηλικίας, άνεργοι, άστεγοι τους οποίους δεν μπορούν να καλύψουν άλλα ιατρεία ή δημόσια νοσοκομεία. Άνεργοι οι οποίοι λόγω ηλικίας μπορεί και να μην ξανά εργαστούν».

Πως συγκεντρώνονται τα χιλιάδες φάρμακα εκεί; «Έχει πλέον δημιουργηθεί τεράστιο δίκτυο γιατρών και εθελοντών. Έχουμε 400 γιατρούς και εθελοντές δεκάδες. Να σας πω ένα συγκινητικό παράδειγμα. Λάβαμε ένα τηλεφώνημα από έναν εθελοντή ο οποίος όταν έχασε τη γυναίκα του αντί στέφανου ζήτησε χρήματα. Τα συγκέντρωσε και μας τα έδωσε σε φάρμακα.» λέει η Βασιλική Ηλιοπούλου.

«Είναι μεγάλη η συμπαράσταση που δεχόμαστε από την Ελλάδα και το εξωτερικό» επισημαίνει ο γιατρός εθελοντής Γιώργος Βήχας, ψυχή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού ο οποίος όπως και οι υπόλοιποι εθελοντές ετοιμάζονται για τη συνέντευξη τύπου που θα δώσουν σε λίγες ημέρες. Το έργο του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου σε αριθμούς περιγράφεται στο παρακάτω κείμενο.

Δεκέμβριος 2011    –   Μάϊος 2018
Προσφορά στον άνθρωπο, την  κοινωνική συνοχή, τη δημόσια υγεία.
Καμμία χρηματοδότηση.

Το έργο σε αριθμούς:

  • Επισκέψεις άνεργων, άπορων, ανασφάλιστων πολιτών στο ιατρείο: 64.017.
  • Ωφελούμενοι του ιατρείου / φυσικά πρόσωπα:   7. 366 άτομα.
  • Αριθμός σκευασμάτων που διατέθηκαν στους ωφελούμενους του ιατρείου αυτά τα χρόνια, κατά μέσο όρο :  480.000 κουτιά.
  • Περισσότερα από 900.000 κουτιά φαρμάκων διατέθηκαν τα 7 χρόνια λειτουργίας του ΜΚΙΕ σαν δωρεά για την στήριξη άλλων δομών σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Αυτές είναι όλα τα κοινωνικά ιατρεία της χώρας,  Δημόσια Νοσοκομεία,  Κέντρα Υγείας,  Ιδρύματα Χρονίως Πασχόντων και Ατόμων με Ιδιαιτερότητες, Δομές Υποστήριξης Παιδιών, Κοινωνικές Υπηρεσίες Νοσοκομείων και Δήμων,  Κέντρα Κράτησης, Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, Hot Spot, ΠΡΟΚΕΚΑ, Δομές στήριξης αστέγων/ Ξενώνες αστέγων, Δομές Ανακουφιστικής Φροντίδας, Δημόσια Σχολεία και Ειδικά σχολεία, Διεθνείς Οργανισμούς, ΜΚΟ για άστεγους, πρόσφυγες κλπ.
  • Εκτελέσθηκαν 4.029 εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές- αξονικές-μαγνητικές-ειδικές καρδιολογικές- οφθαλμολογικές-σπειρομετρήσεις  κ.α)  και 128 επείγουσες επεμβάσεις σε ανασφάλιστους /άπορους συνανθρώπους μας με την εθελοντική στήριξη  43 ιδιωτικών εργαστηριακών κέντρων –Νοσοκομείων σε όλη την Αττική.
  • 3.458 παιδιά ηλικίας έως 3 ετών έχουν καλυφθεί  με γάλα, βρεφικές κρέμες και βρεφικά είδη.

Παρόντες σε έκτακτες ανάγκες με εργασία και προσφορά φαρμάκων & υλικών.  

  • Στη δράση για τη Γάζα μαζί με τη Fair Planet.      
  • Όταν έφεραν τους πρόσφυγες στο  Tae Kwo Do  άμεσα διαθέσαμε περίπου 1.000 κουτιά φάρμακα, 
  • Όταν έφεραν πρόσφυγες  στο Ελληνικό είμασταν παρόντες και στηρίζαμε συνεχώς κάθε φορέα που είχε την ευθύνη με περισσότερα από 5.000 κουτιά φάρμακα,με οδοντιατρική κάλυψη κλπ.        
  • Στο λιμάνι στην πύλη Ε1 γιατροί μας ήταν εκεί και ενισχύαμε με κάθε τρόπο με φάρμακα και υλικά.
  • Για την κατάσταση στην Ειδωμένη χάρις στην  αλληλεγγύη του κόσμου διαχειρισθήκαμε με αμεσότητα την προσφορά τους και αποστείλαμε πάνω από 9.000 κουτιά φαρμάκα και υλικά,
  • Στην καταστροφή στην Μάνδρα Αττικής παρείχαμε άμεση υποστήριξη με φάρμακα καθώς και δυο φορτηγά  αναγκαίο υλικό καθαριότητας, ρουχισμού  κλπ.

Επιπλέον:

  • Λειτούργησε ομάδα ψυχολογικής στήριξης ανέργων και σχολές γονέων.
  • Πραγματοποιήθηκαν  4 εξορμήσεις ιατρικών κλιμακίων  σε νησιωτικές  περιοχές για προληπτική εξέταση κατοίκων.
  • 5 διαφορετικά προγράμματα πρόληψης υλοποιήθηκαν , τα 2  υλοποιούνταιτο τρέχον διάστημα.
  • 3 εθελοντικές αιμοδοσίες έχουν διοργνωθεί στο ιατρείο με την Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Σωτηρία και την Τράπεζα αίματος « Δημήτρης Βλων» ενώ συμμετείχαμε σε άλλες 2.
  • Με βάση την λειτουργία του ιατρείου εκπονήθηκαν 7  επιστημονικές μελέτες ενώ 20 Έλληνες καθηγητές και 26 ξένοι φοιτητές  έχουν ασχοληθεί με την δομή και την δράση του.
  • 100 ραδιοφωνικές εκπομπές έχουν γίνει από εθελοντές με ποικίλλα θέματα στην  ΕΡΤ στην εκπομπή «Η αλληλεγγύη στον αέρα» κάθε Σάββατο στις 15.00.
  • 48 θεατρικές παραστάσεις με 3 διαφορετικά έργα που γράφτηκαν από εθελοντή μας δόθηκαν δωρεάν εντός αλλά και εκτός Αττικής.
  • Οργανώσαμε  και λειτουργεί πλέον αυτόνομα, Ομάδα Συνεργασίας Άνεργων Ασθενών που τα μέλη της ανταλλάσσουν υπηρεσίες χωρίς χρήματα (με χρονοχρέωση).
  • Αρκετοί ωφελούμενοι ενσωματώθηκαν ως εθελοντές  και προσφέρουν έργο.
  • Δόθηκαν από εθελοντή μας δύο ομιλίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και δύο ομιλίες στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.  Ακόμη δεκάδες ομιλίες σε συγκεντρώσεις Ευρωπαίων πολιτών σε Πανεπιστήμια ή σε συνέδρια σε Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία,Βέλγιο,Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Αυστρία.
  • Χιλιάδες συνεντεύξεις έχουν δοθεί σε Ελληνικά και ξένα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα που έχουν επισκεφθεί το ιατρελιο από όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά είναι το Βρεττανικό BBC με την Ζένα Μπεντάουϊ, το Γερμανικό Spiegel TV… αλλά και  το κινέζικο κανάλι CCTV. Επίσης έχουν γυρισθεί αρκετά  ντοκυμαντέρ. 
  • Χιλιάδες έντυπα  δημοσιεύματα   για την δράση του ιατρείου,  τόσο από Ελληνικά όσο και από ξένα  περιοδικά και εφημερίδες, όπως των New York Times, του Βρεττανικό BBC κλπ.
  • 21 σχολεία έχουν επισκεφθεί το ιατρείο σαν δράση αλληλεγγύης.

Αμέτρητος ο αριθμός των επισκέψεων στο ΜΚΙΕ, με κορυφαίες στιγμές την επίσκεψη του Cephas Lumina ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα του γραφείου Ύπατης αρμοστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ΟΗΕ, της συγγραφέα και ακτιβίστριας Ναόμι Κλάϊν, της Ελβετίδας βουλευτού Liliane Maury Pasquier, του Aγγλου βουλευτού Andrew Love, της οργάνωσης Πρεσβευτές της Ελλάδας από Αυστραλία, δεκαμελούς αντιπροσωπείας της παγκόσμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης “Public Services International”  (PSI) που εκπροσωπεί 20 εκατομμύρια εργαζόμενους που εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες 150 χωρών, της διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Επιτροπής Υγείας του Γερμανικού Κοινοβουλίου ( 2 φορές), αντιπροσωπίας Ευρωβουλευτών της ομάδας των Πράσινων, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης .

Αρκετά και τα βραβεία προς το ΜΚΙΕ : Το πρόγραμμα «Responding Together» του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε την απόφαση να αναδείξει  το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού ως μια Δράση «παράδειγμα» σχετικά με τον τρόπο που οι πολίτες  αυτοοργανώνονται και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν ενάντια στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τα Γερμανικά τμήματα των οργανώσεων «International Physicians for the Prevention of Nuclear War/ Physicians in Social responsibility (IPPNW)» και «Τhe Medical Peace Work Network (MPW)» βράβευσαντον εθελοντή γιατρό μας Γιώργο Βήχα, και στο πρόσωπο του όλους τους εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, με το βραβείο «Medical Peace Work Award 2016». Η εταρεία Ελλήνων Ευεργετών. Ο Σύλλογος Δρομέων Αττικής, και άλλα ακόμη. Και φυσικά το βραβείο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το οποίο αρνηθήκαμε να  παραλάβουμε.

Έμψυχο δυναμικό του ΜΚΙΕ

65 ιατροί δεκαεννέα διαφορετικών ειδικοτήτων, 18 φαρμακοποιοί, 22  οδοντίατροι, 4 διατροφολόγοι, 8 ψυχολόγοι, 6 ειδικοί θεραπευτές, μαζί με  254 απλούς πολίτες,  όλοι εθελοντές, έχουν πραγματοποιήσει αυτό το σύνθετο έργο που συνεχίζεται με βάση κάθε φορά τα νέα δεδομένα.

Μας στηρίζουν

Χιλιάδες  απλοί πολίτες  με την προσφορά τους σε φάρμακα, γάλατα και υγιειονομικό υλικό που φέρνουν οι ίδιοι στο ιατρείο. Ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 30.000.

Εκατοντάδες θερμοί υποστηρικτές του ιατρείου από κάθε σημείο του πλανήτη αναγνωρίζουν την αξιοπιστία και ανιδιοτέλειά μας , οργανώνουν εκδηλώσεις  ενημέρωσης και στήριξης :  Από Αμβούργο και πολλές πόλεις της Γερμανίας, από Λουξεμβούργο, από Βρυξέλες, από Αυστρία, από Μιλάνο και άλλες πόλεις της Ιταλίας, από Καναδά, από Αυστραλία, από Ελβετία, από Γαλλία, από Σουηδία, από Νορβηγία, από Ιρλανδία, από Αγγλία, από Χονκ Κονγκ.

Χωρίς αυτούς η αλληλεγγύη θα ήταν κενό γράμμα.