Πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 1,75% και ρυθμό ανάπτυξης 1,8% πρoβλέπει για εφέτος το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Για το 2018 οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικές – και φιλόδοξες -, καθώς το οικονομικό επιτελείο βάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,4% και εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα για διαμορφωθεί στο 3,57% του ΑΕΠ.

Ads

Η εκτίμηση για το πλεόνασμα του 2018 είναι οριακά υψηλότερη από τον στόχο του 3,5% που θέτει η συμφωνία με τους δανειστές και έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις για το κατά πόσο είναι εφικτός και για το εάν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Η κυβέρνηση, με το προσχέδιο που έδωσε σήμερα, ουσιαστικά απορρίπτει εκ νέου το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα μέτρα, ωστόσο όπως σημειώνεται και στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, η υλοποίηση των θετικών προβλέψεων προϋποθέτει την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στις θετικές αυτές προβλέψεις εντάσσεται και η εκτίμηση για μείωση της ανεργίας στο 19% το 2018, ενώ σε ό,τι αφορά το εφετινό πλεόνασμα αναφέρεται πως θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου του 1,75% χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ακριβές ύψος της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 εκτιμάται ότι θα φθάσει περί το 2,2% και από την υπεραπόδοση αυτή η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει κι εφέτος κοινωνικό μέρισμα.

Στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι η υπέρβαση  επιτρέπει «εφάπαξ δαπάνη με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και επιδίωξη τη στοχευμένη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Το ακριβές ύψος του ποσού και τα μέτρα στήριξης θα εξειδικευθούν με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους».

Ads

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, το εφετινό μέρισμα δεν θα είναι αντίστοιχο με το περσινό έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, αλλά θα γίνει προσπάθεια να αφορά περισσότερους δικαιούχους με προτεραιότητα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Η εκ νέου στήριξη μόνον των συνταξιούχων, άλλωστε, έχει αποκλειστεί με βάση και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρσι έναντι των δανειστών η Αθήνα και οι οποίες προβλέπουν  ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται πως η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αποτελεί προϊόν της εμπέδωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στη  σημαντική δημιουργία νέων θέσεων μισθωτής εργασίας.

Πάντως, από την καταγραφή της πορείας εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, προκύπτει υστέρηση στα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους – υστέρηση, η οποία εκτιμάται πως στο τέλος του έτους θα φθάσει στα 1,860 δις ευρώ.

Η απόκλιση αυτή φαίνεται να προέρχεται κυρίως από τα χαμηλότερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ ρόλο έχει παίξει και η μεγάλη αύξηση στις επιστροφές φόρων. Παρά την υστέρηση, ωστόσο, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα υπερκαλύπτεται, κυρίως λόγω της παράλληλης αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης καταθέτοντας το προσχέδιο στη Βουλή τόνισε ότι πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό: «Είναι προφανές πως αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων» είπε, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι εντός στόχων και ο προϋπολογισμός του 2017 έχει μία “αρκετά σημαντική υπέρβαση στα έσοδα που θα αξιοποιήσουμε».

«Ελπίζουμε μέχρι να γίνει σχέδιο προϋπολογισμού και μέχρι να περάσει ο επόμενος καιρός για να το εγκρίνουμε, τον Δεκέμβριο, να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές προβλέψεις και καλύτερες δυνατές πρόνοιες» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης  παραλαμβάνοντας από τον κ. Χουλιαράκη το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.